Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetsvoorstel langdurige zorg naar Raad van State

De ministerraad heeft vrijdag 15 november het Wetsvoorstel langdurige zorg van staatssecretaris Martin van Rijn voor advies naar de Raad van State gestuurd. Pas als het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, begin 2014, wordt de wettekst openbaar.
Wetsvoorstel langdurige zorg naar Raad van State

De Wet langdurige zorg zal per 1 januari 2015 de AWBZ vervangen. Het doel van de wet is dat ouderen en mensen met verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperkingen, passende zorg krijgen met aandacht voor het individuele welzijn. De toegang tot de zorg blijft in handen van het Centrum indicatiestelling zorg (Ciz). Professionals krijgen meer ruimte om zorg op maat te leveren.

Openbaar

De ministerraad heeft vrijdag 15 november het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State gestuurd. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het streven is om het wetsvoorstel begin 2014 bij de Tweede Kamer in te dienen.

Recht op zorg

Uitgangspunt van het kabinet is dat de nieuwe wet beter aan sluit bij ontwikkelingen in de samenleving en de veranderende behoeften van bewoners van instellingen. In de Wet langdurige zorg blijft het recht op zorg bestaan. Bewoners van instellingen kunnen straks concrete afspraken in het zorgplan opnemen over de inrichting van het dagelijks leven. Op deze manier blijven ze zoveel mogelijk regie over hun eigen leven voeren. Uitgangspunt bij het maken van afspraken zijn de wensen en mogelijkheden van de cliënt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.