Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkgevers tegen streng markttoezicht in de zorg

Werkgeversorganisaties en zorgverzekeraars vinden het nog te vroeg om marktpartijen in de zorg strak aan regels te binden. Maar de Nederlandse Mededingingsautoriteit wil ‘handhavend optreden’ in de zorgmarkt: ‘Kwaliteit en toegankelijkheid van zorg spelen daarbij in deze sector een grote rol.’
Werkgevers tegen streng markttoezicht in de zorg

De Nederlandse Mededingingsautoriteit wil in de zorgsector de concurrentieregels streng gaan handhaven. Dat heeft de toezichthouder van de vrije markt in een brief aan partijen in de zorg meegedeeld. De tijd van voorlichting over de mededingingsregels aan de zorgmarkt is voorbij, de NMa wil nu optreden als regels, bijvoorbeeld bij kartelvorming, worden overtreden: ‘Publieke belangen als kwaliteit en toegankelijkheid van zorg spelen daarbij in deze sector een grote rol.’

Reacties
Dat blijkt uit de reacties op de consultatiebrief van de NMa-agenda 2010-2011. De NMa vraagt met die brief om reacties van belanghebbenden op de markt op haar voornemens. De toezichthouder wil op deze manier informatie winnen over de visies van de verschillende belanghebbenden. De NMa kan deze dan meewegen in haar prioriteitsstelling, aldus de autoriteit.

Vragen
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat deze aankondiging vragen oproept. ‘Marktwerking in de zorg is een betrekkelijk nieuwe situatie. Partijen in de zorgsector zijn nog sterk gebonden aan regelgeving. Daarom past in deze fase vooral een adviserende rol,’ aldus de belangenbehartigers van de werkgevers over de taak van de NMa in de zorg.

Terughoudend
Ook Zorgverzekeraars Nederland ziet liever dat de NMa zich ‘terughoudend en adviserend’ opstelt. De koepel van zorgverzekeraars voorziet problemen met het concurrentietoezicht. Het kabinet denkt er bijvoorbeeld over om ketenzorg verplicht te stellen, omdat het beter is voor de patiënt. Concurrentie wordt er door beperkt, volgens de zorgverzekeraars, wat weer in strijd kan zijn met de Mededingingswet.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: NMa

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.