Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Werkgelegenheidsplan zorg: WW-geld voor dienstencheque

Zet het budget voor WW-uitkeringen in voor subsidie aan de dienstencheque. Dat is het voorstel van brancheorganisatie ActiZ en vakbonden in de VVT aan de Tweede Kamercommissie voor VWS. Zij presenteren een concreet voorstel waarmee 20.000 thuiszorgsters hun werk kunnen behouden en cliënten hun – huishoudelijke – zorg kunnen behouden.
Werkgelegenheidsplan zorg: WW-geld voor dienstencheque
Foto: ANPXtra

Het werkgelegenheidsplan voor huishoudelijke hulpen is gebaseerd op de invoering van dienstencheques door gemeenten. Dienstencheques zijn gesubsidieerde coupons waarmee cliënten zorg en ondersteuning kunnen inkopen, zoals huishoudelijke hulp. Medewerkers behouden zo hun baan, cliënten kunnen met de cheques huishoudelijke hulp zelf inkopen tegen een laag tarief, want de gemeenten zou een deel subsidiëren. Brancheorganisatie ActiZ en vakbonden NU’91 en CNV Publieke Zaak stellen voor om WW-geld, dat bij ontslag besteed zou moeten worden, in te zetten voor de subsidie van de dienstencheques: ‘Hierdoor kunnen 20.000 medewerkers hun baan behouden en wordt zwart werk wit gemaakt.’

Kamercommissie

Het werkgelegenheidsplan wordt concreet uitgewerkt door enkele zorginstellingen: waaronder Thebe, STMR en Zuidzorg. Tijdens de hoorzitting van de vaste Kamercommissie van VWS vandaag, vrijdag 14 februari, presenteert ActiZ het plan. ActiZ wil dat er wettelijke randvoorwaarden worden geregeld voor werken met de dienstencheques  De dienstencheque maakt overigens onderdeel uit van het in december door de VVT branche ingediende sectorplan om het ontslag van tienduizenden thuiszorgsters op te vangen. In België wordt het dienstenchequesysteem al jaren gebruikt.

Lees ook het bericht over het sectorplan werkgelegenheid VVT

Ook de directeur van de landelijke cliëntenorganisatie in de zorg LOC spreekt vandaag tijdens de hoorzitting over de nieuwe Wmo. De cliëntenorganisatie wil dat mensen een vangnet hebben bij de invoering van de nieuwe Wmo: ‘Cliënten moeten een beroep kunnen doen op de Awbz als hun gemeente de ondersteuning nog onvoldoende heeft geregeld,’ aldus LOC-directeur Marthijn Laterveer. De LOC wil ook medezeggenschap en klachtrecht bij zorgaanbieders integraal regelen voor de Wmo, Wet langdurige zorg, Zvw en Jeugdwet. Daarnaast wil ze rijkstoezicht op aanbieders van Wmo-zorg en diensten. Verder pleit de cliëntenorganisatie voor de invoering van een persoonsvolgend budget om de eigen regie van cliënten het beste tot uiting te laten komen.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.