Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Werken met ouderen is een prachtberoep’

'Het aantal ouderen neemt snel toe en verpleegkundigen lopen elke dag tegen steeds complexere situaties aan. Nu en in de toekomst zijn er daarom flink meer hbo-verpleegkundigen nodig', zegt Helma Zijlstra, directeur van V&VN. Een website moet deze hbo'ers enthousiast maken.
‘Werken met ouderen is een prachtberoep’
Foto: daarzitmeerachter.nl

De website daarzitmeerachter.nl is opgezet om hbo’ers te werven in de ouderenzorg. De site bevat verhalen, ervaringen, een experience, netwerksuggesties en een kennistoets. De site is een initiatief van brancheorganisatie ActiZ en verpleegkundigenorganisatie V&VN. ActiZ en Branchbelang Thuiszorg Nederland (BTN) berekenden in 2014 dat er dit jaar ruim 2300 extra HBO-verpleegkundigen nodig zijn. Dat aantal zal de komende jaren verder oplopen. Het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn voorspelt een tekort van 5.800 hbo-verpleegkundigen in 2017.

Spanning

Vooral de complexiteit en de veelzijdigheid maken het werken in de ouderenzorg aantrekkelijk, stellen de initiatiefnemers. Hbo-verpleegkundige Lieveke Schram vertelt op de website hoe complex de situatie kan zijn. Schram deelde jarenlang lief en leed met het echtpaar De Man, beiden 90 jaar. Mevrouw kreeg 10 jaar geleden een hersenbloeding, leed daarna aan depressies en psychoses. ‘Toen de tijd daar was dat ze niet samen meer konden genieten, liepen de spanningen soms zo hoog op, dat hij haar op een gegeven moment uit frustratie met een vork in het gezicht stak.’ Hoe ver moet je de spanning op laten lopen voordat je ingrijpt?, vraagt Scham zich af.

Beroepsorganisatie Verplegenden en Verzorgenden Nederland (V&VN) heeft in 2014 de normen voor indicatiestelling opgesteld. Lees hier hoe wijkverpleegkundigen moeten indiceren. Lees meer>>

Verpleeghuis

‘De kinderen van meneer en mevrouw De Man waren verdeeld over opname van moeder in het verpleeghuis’, vertelt wijkverpleegkundige Lieveke Schram. ‘Een duivels dilemma, dat vond ik ook. Uiteindelijk besloten de kinderen dat pa er een paar dagen uit moest, naar zijn geliefde Vlieland. Iedereen zag hoe pa opfleurde. De familie kreeg vrede met de scheiding. Kort na opname van moeder in het verpleeghuis, overleed zij. We hebben afscheid genomen van haar op het terras van een restaurant met witte wijn en fijne hapjes. De familie betaalt mijn bezoek aan meneer De Man inmiddels uit eigen middelen.’

Zorg thuis

Staatssecretaris Martin van Rijn doet een beroep op verpleegkundigen: ‘Als hbo-verpleegkundige speel je een centrale, leidende rol in de ouderenzorg. Jij coördineert de zorg thuis, stemt af met de familie en overlegt met de huisarts en andere collega’s in de zorg. Iedereen verwacht van jou dat jij problemen signaleert en aanpakt. Dat maakt het werk van HBO-verpleegkundige in de zorg thuis, wijkverpleging of in een verpleeghuis bijzonder boeiend.’ Met deze campagne moet het lukken om veel verpleegkundigen ervan te overtuigen dat het werken met ouderen een prachtberoep is, aldus Van Rijn.

Kijk hier naar de videoboodschap van staatssecretaris Martin van Rijn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.