Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkdruk jeugdzorg hoger dan in het sociaal werk

Professionals die in de jeugdzorg werken hebben de afgelopen 2 jaar behoorlijk meer werkdruk gekregen. Dat blijkt uit de rapportages van het arbeidsmarktfonds FCB. Er zijn zeker ook goede cijfers: Professionals in het sociaal werk hebben meer regelruimte gekregen in hun werk.
foto AdobeStock

Dat blijkt uit de factsheets Gezond en Veilig Werken van FCB, het arbeidsmarktfonds voor de branches Sociaal Werk, Jeugdzorg en Kinderopvang. Het fonds doet tweejaarlijks onderzoek naar thema’s als tevredenheid met je werk, werkdruk, vermoeidheid, ondersteuning en waardering van leidinggevenden en regelruimte in je werk.

Professionals jeugdzorg

Alarmerend is de hoge werkdruk die door professionals wordt ervaren in de jeugdzorg. Zes op de 10 professionals vinden de werkdruk te hoog. Daarmee scoort de jeugdzorg hoger dan alle andere sectoren in zorg en welzijn. Van de professionals in het sociaal werk bijvoorbeeld ervaart 41% te hoge werkdruk. Het aantal mensen dat de werkdruk in de jeugdzorg te hoog vindt is tussen 2015 en 2017 met 14% gestegen.

Regelruimte

Ook het aantal werkers in de jeugdzorg dat vindt dat ze te weinig tijd hebben voor hun werk is gestegen, maar minder dan het aantal professionals dat de werkdruk te hoog vindt. In 2015 vond 44% van de jeugdzorgwerkers dat ze te weinig tijd hadden. In 2017 was dat 52%, een stijging van 8%. De regelruimte is voor de jeugdzorgwerkers wel iets gestegen: In 2015 vond 51% dat ze voldoende regelruimte in hun werk hadden, in 2017 is dat 54%. Verder heeft 20% van de jeugdwerkers last van vermoeidheid of burnout, dat is 1 op de vijf werkers.


Gaat het om de samenwerking of om het kind?
In de jeugdhulp laat de samenwerking zeer te wensen over, toont recent onderzoek van de Fontys Hogeschool aan. Zorgprofessionals en gemeenten zijn te veel bezig met zichzelf, kennen hun nieuwe rol onvoldoende en wantrouwen elkaar. Hun doelgroep is het kind van de rekening. Lees dit PREMIUM artikel>>


Toewijding

Ondanks de hoge werkdruk en gebrek aan tijd blijven werkers in de jeugdzorg best tevreden met hun werk. In 2015 was 63% tevreden, in 2017 was dat aantal hoger, namelijk 69%. Opmerkelijk is ook dat de toewijding van de jeugdzorgwerkers in hun werk onveranderd groot blijft. In 2013 was 83% van de jeugdprofessionals aan het werk toegewijd, in 2015 was dat wel lager: namelijk 75%. Voor 2017 zijn nog geen cijfers bekend.

Professionals sociaal werk

Opvallend in de sector sociaal werk is dat de sociaal professional vindt dat zijn of haar regelruimte in het werk flink is toegenomen ten opzichte van 2015: In 2017 vindt 68% de regelruimte goed, twee jaar eerder was dat 58%. Beroepskrachten in het sociaal werk zijn ook behoorlijk tevreden over hun werk, vanaf 2011 vond 77% het werk in het sociale domein goed of erg goed. In 2015 was dat iets minder: 75% in 2017 weer iets minder 73%.

Burnout

Toch is het aantal professionals in de sector sociaal werk, dat zich behoorlijk vermoeid voelt tot zelfs een burnout toe, relatief gestegen. In 2013 voelde 9% zich sterk vermoeid, in 2015 en 2017 was dat 14%. Het aantal professionals dat vindt dat de werkdruk te hoog is in het sociaal werk, is iets gestegen van 37% naar 41%. Ongeveer een derde van de professionals vindt dat ze niet genoeg tijd hebben om hun werk te doen. Hun aantal is overigens wel iets gedaald: in 2015 vond 37% van de werkers dat ze te weinig tijd hadden, in 2017 was dat 35%.

Wil je meer weten over de ervaren werkomstandigheden van professionals in het sociaal werk en in de jeugdzorg, kijk dan op de website onderzoek van FCB>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.