Gaat het om de samenwerking of om het kind?

In de jeugdhulp laat de samenwerking zeer te wensen over, toont recent onderzoek van de Fontys Hogeschool aan. Zorgprofessionals en gemeenten zijn te veel bezig met zichzelf, kennen hun nieuwe rol onvoldoende en wantrouwen elkaar. Hun doelgroep is het kind van de rekening.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Ouders en kinderen moeten volwaardig gesprekspartner zijn in de jeugdhulp.

Dana Feringa, associate-lector Sociale Studies aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven, werkte samen met twee collega-onderzoekers. Zij, Jitske van der Sanden en Floortje Peels, schoven de afgelopen drie jaar aan bij ruim honderd overleggen van teams werkzaam in de jeugdzorg. Centrale vraag: hoe verloopt de transformatie jeugdhulp in Brabant? Minder systemen, meer zelfredzaamheid en zelfregie van de burger. Dat was het doel van de grote stelselwijziging, die in 2015 plaatshad. Maar Feringa en haar collega’s moeten vaststellen dat er tijdens casuïstiekbesprekingen nauwelijks sprake was van transformatie, laat staan verbetering. En dat kind en gezin steeds verder uit beeld raakten.

‘Multidisciplinair

0
332

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.