Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Welzijn Nieuwe Stijl eindelijk uit de startblokken

Het stimuleringsprogramma Welzijn Nieuwe Stijl start in september met regiobijeenkomsten voor gemeenten en welzijnsorganisaties. 'Vooral gemeenten die nog niet zijn toegekomen aan het volledig uitvoeren van de Wmo, hebben er baat bij', zegt Aly van Beek (MOgroep).
Welzijn Nieuwe Stijl eindelijk uit de startblokken

‘Goed welzijnsbeleid zorgt ervoor dat mensen minder snel een beroep doen op de AWBZ.’ Dat zei voormalig staatssecretaris Jet Bussemaker op het Wmo-congres van VWS eind vorig jaar. Ze gaf haar visie op Welzijn Nieuwe Stijl en de knelpunten. Ze vond ook dat ‘twee derde van de gemeenten nog niet goed aan de slag is met welzijn’. Eén van de knelpunten is de onderlinge verhouding tussen gemeente en welzijnswerk.

Huishoudelijke hulp
Het stimuleringsprogramma Welzijn Nieuwe Stijl is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), MOgroep Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening en het Ministerie van VWS. ‘De gemeenten en welzijnsorganisaties zijn al in meer of mindere mate bezig met Welzijn Nieuwe Stijl’, zegt Aly van Beek, branchedirecteur Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening bij de MOgroep. ‘De ene gemeente is verder dan de andere. Sommige zijn nog niet aan vernieuwing van het welzijnswerk toegekomen. Het programma is bedoeld om deze gemeenten te stimuleren zich op Welzijn Nieuwe Stijl te richten en hen handreikingen te geven.’

Adviseurs
‘Omdat gemeenten in verschillende fases zitten, zijn de vraagstukken ook verschillend’, stelt Van Beek. Als gemeenten hulp nodig hebben bij het inrichten van hun welzijnsfuncties, kunnen zij gebruikmaken van deskundige adviseurs. ‘Ze kunnen, bij voorkeur in samenwerking met het welzijnswerk, een plan indienen. Op basis van de vraag krijgen ze een adviseur toegewezen.’

Hulpmiddelen
Een ander onderdeel van het stimuleringsprogramma is ondersteuning via workshops, trainingen en informatie via de website www.invoeringwmo.nl. ‘Veel organisaties halen daar hun informatie vandaan’, zegt Van Beek. Voor Welzijn Nieuwe Stijl komen hulpmiddelen beschikbaar, zoals goede voorbeelden en projecten als ‘Beter in Meedoen’ en ‘De Kanteling’.

Brochure
Door de val van het kabinet bereikte de beleidsbrief van Bussemaker over Welzijn Nieuwe Stijl nooit de Tweede Kamer. In plaats daarvan verschijnt binnenkort een brochure van het Ministerie van VWS, de VNG en MOgroep W & MD. Daarin staat wat zij willen bereiken met het programma.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter>>

Bron: Foto: MOgroep

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.