Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Welzijn kan leren over nieuwe financiering’

Om aan alternatieve financiering van projecten te komen, moeten welzijnsorganisaties gebruik maken van nieuwe bronnen. Jan Levels van Punt Welzijn heeft een digitaal platform opgezet, waarop sociale professionals van elkaar kunnen leren hoe nieuw geld aan te trekken.
'Welzijn kan leren over nieuwe financiering'
Foto: ANP/Photo

De overheid trekt zich terug uit het sociale domein en daarmee ook uit een groot deel van de financiering van welzijnsprojecten. Er zijn andere financieringsbronnen, zoals vermogensfondsen en ook het bedrijfsleven, maar dan moeten welzijnsorganisaties daar wel actief werven, realiseerde Jan Levels zich. Levels, fondsenwerver bij Punt Welzijn in Weert, nam daarom het initiatief tot een digitaal platform – community Nieuwe financieringsbronnen voor welzijn – over de kernvraag: hoe om te gaan met nieuwe geldbronnen?

Beleid

Jan Levels heeft andere welzijnsorganisaties gepolst over hun beleid ten aanzien van nieuwe financieringsbronnen. ‘Tot mijn stomme verbazing waren er weinig concrete acties of beleid bij instellingen om aanvullende financiële middelen te werven. Maar vrijwel alle bevraagde welzijnsorganisaties bleken het wel een belangrijk onderwerp te vinden. Het belang is duidelijk, maar er gebeurt weinig. Mijn uitgangspunt werd dus: Hoe kunnen we heel praktisch van elkaar leren over mogelijkheden van alternatieve financiering. Zo’n community kan alleen overleven als professionals niet alleen tips komen halen op het platform, maar ook kennis en materiaal brengen. Je kunt bijvoorbeeld een beleidsplan delen.’

Hoe schrijf je een goed plan voor een fondsaanvraag? Lees het hier>>

Kennis en tips

Met het idee van een digitaal platform, waar professionals kennis en tips kunnen uitwisselen, nam Levels contact op met de brancheorganisatie MOgroep en met kenniscentrum MOVISIE. Vanaf medio oktober kunnen leden van de MOgroep via een afgesloten onderdeel op de website aan het digitale platform deelnemen. Daarnaast zijn volgens Levels ook fysieke ontmoetingen nodig om elkaar te spreken. De eerste live-ontmoeting met 22 geïnteresseerde professionals was op 16 oktober in Weert. Tot de zomer moeten er nog twee bijeenkomsten volgen. ‘Waar vast en zeker meer mensen aan zullen deelnemen, iedereen was enthousiast,’ aldus Levels.

Bewust

‘We moeten in de sector er in de eerste plaats bewust van zijn dat er sowieso mogelijkheden zijn voor een andere vorm van financiering dan overheidsfinanciering van goede ideeën en projecten’, zegt Jan Levels. ‘Particuliere fondsen, soms lokaal, maar ook bedrijven zijn geïnteresseerd. Zelfs in crisistijd. Alles staat op dit moment ter discussie, bedrijven zoeken ook naar maatschappelijke betrokkenheid. Je moet met een open vraag bedrijven tegemoet treden: ‘Waarmee kunnen wij jullie van dienst zijn? Kunnen wij met onze deskundigheid iets voor het bedrijf betekenen?’ Punt Welzijn heeft bijvoorbeeld heeft een mooi sport-investeringsproject. Dat zouden we ook kunnen inzetten voor personeel van bedrijven.’


Wilt u meedoen? Stuur een mailtje naar Vivian van Gameren: vangameren@mogroep.nl. Vermeld uw naam, organisatie, functie en telefoonnummer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.