Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Welke 5 Zorg+Welzijn artikelen maakten in 2022 het meeste los op LinkedIn?

Over ervaringsdeskundigheid, en met name over de professionalisering ervan, werd in 2022 veel gediscussieerd op de LinkedIn-pagina van Zorg+Welzijn. Ook artikelen over Positieve Gezondheid, de AVG, de meerwaarde van sociaal werkers en schoolmaatschappelijk werk kregen veel respons.
Foto Pixabay

Onderstaande 5 Zorg+Welzijn artikelen uit 2022 werden van alle artikelen het meest besproken op de LinkedIn-pagina van Zorg+Welzijn. Daarbij keken we naar bereik, aantal likes, aantal kliks, aantal reacties en hoe vaak ze verder gedeeld werden.

1 Wilma Boevink: ‘Ik mis de bezieling van ervaringsdeskundigen’

Professionalisering van ervaringsdeskundigheid maakt het moeilijk om dit werk met de bezieling te doen. Met deze stelling opende ervaringsdeskundige Wilma Boevink het gesprek met de zaal tijdens het Zorg+Welzijn congres Ervaringsdeskundigheid op dinsdag 20 september. Haar betoog zorgde voor een stevige discussie op LinkedIn met vele tientallen reacties. Verliest de ervaringsdeskundige zijn of haar meerwaarde door inkadering en de druk om een opleiding te gaan volgen?

Alie Weerman, die al 15 jaar onderzoek doet naar ervaringsdeskundigheid, reageerde ook. Professionalisering en bezieling sluiten elkaar volgens Weerman helemaal niet uit. ‘Als je je werk met bezieling doet wil je er ook graag beter in worden. Dan wil je leren en sta je open voor feedback. Dan gaat het niet om jezelf maar om iets goeds willen doen voor de ander. Degenen die ik ken die willen professionaliseren doen dat met veel bezieling: ze zijn bereid een traject te doorlopen dat confronterend is en waarin ze met zichzelf aan de slag gaan. Bezield werken impliceert juist de wens om te leren’, schreef Weerman, lector GGZ en Samenleving aan de Hogeschool Windesheim.

Over de professionalisering van ervaringsdeskundigheid was trouwens dit jaar veel nieuws te melden. Zo kan inschrijven in het beroepsregister ervaringsdeskundigen vanaf januari 2023. Ook werden alle onderdelen van het Kwaliteitssysteem Ervaringsdeskundigheid dit jaar gepresenteerd. Zoals de generieke module Ervaringsdeskundigheid, met deze 6 lessen voor sociaal werkers.

2 Hoe stimuleer je gedragsverandering vanuit Positieve Gezondheid?

Het concept Positieve Gezondheid bleef in 2022 ook voor sociaal werkers heel interessant. Zeker als ze tips kunnen krijgen om gedragsverandering te stimuleren. Met een bereik van 21.800, 1.375 kliks en 441 likes scoorde dit Zorg+Welzijn artikel op meerdere cijfers het beste op LinkedIn.

John Dierx is een van de auteurs van het boek Gedragsverandering vanuit Positieve Gezondheid. Met ook voor sociaal werkers herkenbare casuïstiek (bijvoorbeeld over overgewicht, eenzaamheid en een verwaarloosd huishouden) benoemt Dierx de belangrijkste adviezen in het artikel dat op 5 oktober op zorgwelzijn.nl verscheen. Zo is een krachtige samenwerking tussen medische zorg en het sociaal domein een must voor gedragsverandering. En juist Positieve Gezondheid biedt daar waardevolle handvatten voor, schetst Dierx.

3 ‘Er is te weinig oog voor de waarde van sociaal werk, dus maak een vuist’

Deze oproep komt van Leonie le Sage, lector Professionele Identiteit van de sociaal werker. aan de Hogeschool van Rotterdam/ Sociaal werkers maken absoluut het verschil, stelt Le Sage. Samen met collega lectoren kinderarmoede Mariëtte Lusse en Liesbeth van der Ree deed zij onderzoek naar gezinnen in armoede. ‘Uit ons onderzoek blijkt ook dat gezinnen zich echt gezien en gehoord voelen door sociaal werkers. Het is een sociaal werker die als eerste binnenkomt, die een koelkast regelt, voor eten zorgt of een fiets voor een kind regelt. Op de langere termijn zorgt de sociaal professional voor een uitkering of toeleiding naar werk.’

Deze belangrijke rol van de sociaal professional wordt vaak onderbelicht, ziet Le Sage. Ook is er te weinig oog voor de complexiteit van de problematiek waar de sociaal werker mee te maken krijgt. Het pleidooi om zelf het belang van sociaal werk meer voor het voetlicht brengen kreeg veel instemming op LinkedIn. Tientallen lezers van Zorg+Welzijn deelden vervolgens het artikel met anderen.

4 ‘De AVG is de slechtst begrepen wet in Nederland’

Als je werkt in het sociaal domein ken je het probleem. Je biedt integrale ondersteuning volgens de opdracht vanuit de wetgever. In de praktijk ondervind je hinder van ‘de privacywetgeving’. Maar klopt dat wel? Wat zegt de privacywetgeving, met name de AVG nou écht? De uitleg van Sergej Katus, Functionaris Gegevensbescherming bij meerdere gemeenten, werd dankbaar ontvangen op LinkedIn. Er is veel meer mogelijk dan sociaal werkers vaak denken, liet hij zien tijdens het Wijkteam Zorg+Welzijn Congres. Vooral qua kliks scoorde het artikel hoog.

5 Meer schoolmaatschappelijk werk nodig? ‘Ik houd mijn hart vast voor gezinnen in nood’

Zet meer maatschappelijk werkers en jongerenwerkers op scholen in, klinkt het van diverse kanten. Schoolmaatschappelijk werker Maartje Smits laat de meerwaarde van deze samenwerking zien en legt uit waarom meer hulpverleners op scholen juist nu een belangrijke aanvulling is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.