Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weinig discriminatie door werkers zorg en welzijn

Jongeren met een niet-westerse achtergrond komen veelal terecht in de zorg- en welzijnssectoren voor hun stages. Dat blijkt uit een onderzoek naar de rol van discriminatie bij mbo-studenten met een niet-westerse achtergrond in hun zoektocht naar een stageplek.

Uit de sectoren zorg en welzijn melden stagiaires van niet-westerse afkomst weinig ervaring met discriminatie. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van KIS (Kennisplatform Integratie & Samenleving) onder professionals en studenten in het middelbaar beroepsonderwijs. Veel niet-westerse mbo-studenten komen om die reden voor hun stage juist terecht bij maatschappelijke instellingen en overheidsorganisaties.

Discriminatie

Mbo-studenten met een niet-westerse achtergrond hebben meer moeite een stageplaats te vinden dan autochtone student, blijkt uit een eerdere literatuurstudie. KIS vroeg zich af of en zo ja wat de rol van discriminatie is bij deze moeizame zoektocht naar stageplaatsen. En interviewde 50 professionals en 75 studenten uit het mbo.

Mijdingsgedrag

Opmerkelijk is dat zowel de niet-westerse student zelf, als ook de professionals van de opleiding zogenoemd mijdingsgedrag in de praktijk vertonen. Niet-westerse mbo-studenten zullen niet zo snel zelf een stageplek zoeken bij bedrijven die al eerder lieten blijken dat ze moeilijk niet-westerse stagiaires aannemen.

Er moeten direct meer studenten worden opgeleid in de zorg en in pedagogische mbo-opleidingen. Over 2 jaar is er een groot tekort aan arbeidskrachten. Blijkt uit de arbeidsmarktrapportage Zorg en Welzijn van februari dit jaar. Lees meer>>

Stagiaire

Maar ook professionals die zich bezighouden met de begeleiding van de stagiaires, doen aan mijdingsgedrag. Als een bedrijf bijvoorbeeld niet-westerse studenten vaak afwijst, wordt daar door de studentbegeleiders nauwelijks op gereageerd. ‘De begeleider wil niet graag de relatie met het leerwerkbedrijf kwijt raken’, aldus het rapport “Mbo en de stage markt, wat is de rol van discriminatie?”. De professional houdt liever dit bedrijf ‘te vriend’ en stuurt andere studenten: ‘Ik zoek een plaats voor iedereen, dat is al moeilijk genoeg’,  aldus een begeleider in het rapport. ‘Ik ben blij dat ik al mijn studenten aan een stageplaats kan helpen.’

Onderwijs

‘Er kan niet alleen gekeken worden naar de leerwerkbedrijven als het gaat om het creëren van gelijke kansen voor studenten’, concluderen de auteurs van het rapport. Bewustwording in het onderwijs over de eigen rol in het proces van discriminatie op de stage markt, is van groot belang: ‘Stagebegeleiders die zich druk maken over discriminatie, opereren binnen teams nog vaak alleen. Er zijn weinig opleidingen die een integrale visie hebben hoe om te gaan met discriminatie.’

U kunt het rapport downloaden via de website van het Kennisplatform Integratie & Samenleving KIS>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.