Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weerbaar op je werk met gedragstraining

De mentale gezondheid is één van de belangrijkste factoren om ziekteverzuim op het werk tegen te gaan. Het Trimbos Instituut heeft een aantal interventies onderzocht die de mentale weerbaarheid verbeteren.
Weerbaar-op-werk-Fotolia.jpg
De mentale gezondheid is één van de belangrijkste factoren om ziekteverzuim op het werk tegen te gaan. - Foto: Fotolia

De meest effectieve interventie om je goed te voelen op je werk lijkt de cognitieve gedragstraining.  Dat blijkt uit een literatuuronderzoek van het Trimbos Instituut naar een aantal interventies die de mentale gezondheid en de weerbaarheid op het werk zouden verbeteren. Interventies als mindfullness, yoga en positieve psychologische aanpak kunnen stress verminderen en het welbevinden van werknemers verhogen.

Mentale gezondheid

Fysieke activiteiten op het werk, zoals sport, lijken volgens de onderzoekers niet direct bij te dragen aan de verbetering van de mentale gezondheid van werknemers. Maar, zeggen ze, het aantal studies naar het effect van fysieke activiteiten op het werk is nog beperkt.

De helft van het ziekteverzuim van de professionals wordt veroorzaakt door agressie en werkdruk. Lees meer>>

Cognitieve gedragstraining

De effectiviteit van cognitieve gedragstraining (cgt) wordt aangetoond voor onder andere depressie, welzijn en stress. Veel weerbaarheidsprogramma’s maken gebruik van cgt. Opmerkelijk is dat de onderzoekers geen effect vonden van lichamelijke activiteit op stress en ook niet op angstsymptomen.

Werkzame interventies

In de literatuurstudie over de werkzame interventies om een goede mentale gezondheid te bevorderen, zijn vijftien publicaties onderzocht. Volgens de onderzoekers blijkt uit recent onderzoek dat acht op de tien werkgevers in Nederland de mentale gezondheid van hun werknemers een belangrijke indicator vindt voor het succes van hun organisatie.

Persoonlijke ontwikkeling

Veertig procent van de ondervraagde werkgevers geeft in datzelfde onderzoek aan dat zij ook maatregelen treffen die de mentale gezondheid van werknemers bevorderen. Bijvoorbeeld maatregelen gericht op persoonlijke groei, maar ook persoonlijke ontwikkelingsplannen en stressreductieprogramma’s.

School

Overigens heeft het Trimbos hetzelfde literatuuronderzoek gedaan naar interventies die stress en mentale problemen van scholieren op school aanpakken. Lees meer>>

Lees hier het hele rapport over het onderzoek naar interventies die de mentale weerbaarheid en welbevinden op het werk versterken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.