We moeten stoppen met doorplaatsen van verslaafden met LVB’

Volgens het SCP hebben ongeveer 2,3 miljoen Nederlanders een IQ tussen de 50 en 85, een licht verstandelijke beperking (LVB). In combinatie met een verslaving aan alcohol of drugs leidt dat tot grote problemen die niet goed worden aangepakt, aldus onderzoeker Marion Kiewik. Zij is op dit onderzoek gepromoveerd. ‘Deze mensen komen vaak terecht in een carrousel van doorplaatsingen, weinig instellingen willen ze hebben.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
foto iStock

Het probleem in de hulpverlening bij verslaving van mensen met een LVB is dat de verstandelijke beperking niet tijdig wordt opgemerkt. Veel behandelingen werken daarom niet, omdat de behandeling niet door cliënten wordt begrepen of omdat cliënten niet komen opdagen. Dit heeft als gevolg dat hulporganisaties een behandeling afsluiten omdat cliënten niet gemotiveerd zouden zijn. ‘Daarmee los je niet het verslavingsprobleem op en komen mensen met LVB hulpeloos op straat terecht’, zegt onderzoeker Marion Kiewik.

Verslaving

Mensen met een licht verstandelijke beperking zijn voor behandeling van een verslaving niet goed op hun plek in zowel de gehandicaptenzorg, als in de

0
1039

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.