Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS-begroting 2010: alles draait om beheersing van de uitgaven

In 2011 is er in totaal bijna 63 miljard euro beschikbaar voor de zorg. In 2010 was dat nog 61 miljard euro. Dit blijkt uit de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Bezuinigingen moeten de zorg betaalbaar houden.
VWS-begroting 2010: alles draait om beheersing van de uitgaven

In 2010 zijn de zorguitgaven harder gegroeid dan begroot. De extra groei is ruim 2 miljard euro per jaar als er geen maatregelen worden genomen. Dit komt onder meer door overschrijdingen bij de medisch specialisten, de tandartsenzorg, ziekenhuizen, paramedische zorg en de langdurige zorg (AWBZ).

Demissionair minister Ab Klink (VWS) vindt dat maatregelen nodig zijn om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Eén van de voorstellen is vanaf 2012 het eigen risico te verhogen met 40 euro, naast de jaarlijkse indexering (in 2011 is dat 5 euro). Dit moet 260 euro miljoen per jaar opbrengen.

Kosten gezondheidszorg

De bezuinigingen mogen niet ten koste gaan van kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. De overschrijdingen van honderden miljoenen euro’s bij ziekenhuizen en specialisten worden via kortingen teruggehaald. Het budget waarmee AWBZ-zorg wordt ingekocht door zorgkantoren wordt verminderd met 287 miljoen euro.

Zorgverbetering
Verbeteringen in de zorg moeten ruim 100 miljoen euro besparen, door te werken met zorgstandaarden (nauwkeurig omschreven afspraken over de behandeling), door veiliger te werken in ziekenhuizen en door de zogenaamde ‘stepped care’. Dit is stapsgewijze zorg, waarbij onnodige zorg zoveel mogelijk wordt voorkomen door eerst naar lichtere behandelmethoden te zoeken.

Meer voor rekening patiënt
Voor fysiotherapie en oefentherapie komen meer behandelingen voor eigen rekening van de patiënt: nu nog negen, straks twaalf. Deze maatregel levert een besparing op van in totaal 30 miljoen euro.  Eerder aangekondigde eigen bijdragen voor logopedie, ergotherapie en dieetadvisering gaan niet door, omdat de Tweede Kamer een alternatief voorstelde: een herberekening van het geneesmiddelen vergoedingen systeem. Het kabinet neemt dit voorstel niet over, maar verlaagt wel de uitgaven aan geneesmiddelen. Deze maatregel levert te weinig op, namelijk 30 miljoen euro.

Eigen bijdragen GGZ
Daarom gaat de eerder voorgestelde uitbreiding van de eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg toch door. Nu geldt al wel een eigen bijdrage voor de zogenaamde psychologische zorg eerste lijn, maar nog niet voor de duurdere tweede lijn. Hiervoor wordt in 2011 en eigen bijdrage van 175 euro per behandeling (van maximaal een jaar) ingevoerd. Voor goedkopere behandelingen (tot honderd minuten) geldt een lagere eigen bijdrage van 80 euro. De prikkel om te snel naar de tweede lijn door te verwijzen, omdat daar nu geen eigen bijdrage geldt, wordt zo weggenomen en bespaart 110 miljoen euro.

Eigen bijdragen langdurige zorg
Verder gaan mensen die in een instelling voor langdurige zorg verblijven een minimale eigen bijdrage van 400 euro per maand betalen. Nu betalen nog ruim 30.000 mensen een lagere eigen bijdrage om de kosten van verblijf (kost en inwoning) te dekken. Deze minimale eigen bijdrage is niet hoger dan de bijdrage zoals die nu geldt voor mensen met een inkomen op sociaal minimum. Dit bespaart 80 miljoen euro.

Ook extra uitgaven
Programma’s om te stoppen met roken komen vanaf 2011 in het basispakket, want dit levert direct gezondheidswinst op. Dit kost 20 miljoen euro wordt er 24 miljoen euro in 2011, groeiend naar 38 miljoen euro vanaf 2012 uitgetrokken om de babysterfte terug te dringen. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: VWS/foto ANP/Erik van ’t Woud

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.