Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

V&VN: ‘Pas takenpakket voor oudere verpleegkundige aan’

Beroepsorganisatie Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) roept werkgevers op het takenpakket aan te passen voor de oudere verpleegkundigen en verzorgenden. Uit onderzoek in opdracht van V&VN blijkt dat vijftigplussers het werk te zwaar vinden. Een belangrijke reden om hun baan in de gezondheidzorg op te zeggen.
V&VN: 'Pas takenpakket voor oudere verpleegkundige aan'

Door Nienke Schild – De beroepsorganisatie V& VN vindt de conclusie een slechte zaak en trekt daarom aan de bel. Het onderzoek is uitgevoerd door studenten van de Hanzehogeschool te Groningen. Bijna tweehonderd verpleegkundigen en verzorgenden deden mee.

Kleine aanpassingen
‘Met de personeelstekorten in de gezondheidzorg lijkt me dat werkgevers dolgraag de huidige medewerkers willen vasthouden. Met kleine aanpassingen denken wij dat je het werkplezier kan vergroten en de werklast kan verminderen. Bijvoorbeeld door de vijftigplusser een mentorrol te geven’, legt Monique Roedoe, woordvoerder V& VN, uit. De beroepsorganisatie wil nog nader onderzoek doen om een leeftijdsbewust beleid te concretiseren.

Lichamelijke en psychische klachten
Uit het onderzoek blijkt dat onregelmatige diensten en zwaar werk leiden tot lichamelijke en psychische klachten bij de groep oudere werknemers. De meest voorkomende lichamelijke klachten zijn nek-, schouder- en rugklachten. Bij psychische klachten gaat het om vermoeidheid, stress en slaapstoornissen. Daarnaast is de werkdruk hoger geworden. In dezelfde hoeveelheid tijd worden meer werkzaamheden uitgevoerd ten opzichte van een aantal jaar geleden. Terwijl de jongere generatie hiermee opgroeit, kost het de oudere werknemers meer energie.

Regeling voor 55-plussers
Opvallend is dat bijna zestig procent de regeling voor 55-plussers niet kent. Deze cao-regeling geeft oudere werknemers het recht op extra verlof en vrijstelling van bijvoorbeeld overwerk. ‘Het is jammer dat zo’n groot deel van de beroepsgroep er geen gebruik van maakt. Werkgevers moeten hun medewerkers hierop attenderen, want hiermee kunnen ze hen wellicht vasthouden’, zegt Roedoe.

Tekorten
V&VN maakt zich ernstige zorgen over de tekorten van verpleegkundigen en verzorgenden die de komende jaren snel groeien. Hoewel de organisatie blij is met de aandacht ter bevordering van de instroom van nieuwe zorgprofessionals, pleit ze voor meer inspanningen om de huidige werknemers voor het vak te behouden.

In- en uitstroom
In 2007 verlieten grofweg 80.000 verpleegkundigen en verzorgenden de gezondheidszorg met uiteenlopende redenen. Hoeveel hiervan oudere werknemers zijn, is niet bekend. ‘Een instroom van vijf- a zesduizend mensen staat hiermee in schril contrast’, aldus Roedoe.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.