Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVD op de bres voor pgb in de Wmo

De VVD heeft twee wetswijzigingen ingediend die ervoor moeten zorgen dat het persoonsgebonden budget (pgb) niet uit de Wet maatschappelijke ondersteuning wordt gehaald.
VVD op de bres voor pgb in de Wmo

Door Ellen van der Loo – Zowel voor mensen in het land als voor de gemeenten is het van groot belang dat het pgb in de Wmo onverkort gehandhaafd blijft, zegt de VVD op haar website. Twee jaar geleden ondersteunde de gehele Kamer het initiatief van de VVD dat mensen via een pgb diensten als huishoudelijke hulp, of hulpmiddelen als een rolstoel kunnen inkopen.

Amendementen
VVD-kamerlid Anouchka van Miltenburg diende vorige week twee amendementen in. In het

eerste voorstel

wordt geregeld dat personen die recht hebben op een individuele voorziening, kunnen kiezen tussen het ontvangen van een voorziening in natura of het ontvangen van een hiermee vergelijkbaar persoonsgebonden budget, tenzij hiertegen overwegende bezwaren bestaan. In het

tweede amendement

wordt voorgesteld om in een aantal artikelen de zinsnede ‘waaronder het persoonsgebonden budget’ toe te voegen, waardoor het recht op een pgb expliciet in de wet wordt genoemd.

Toelichting
Van Miltenburg stelt in de toelichting: ‘Zowel voor mensen in het land als voor de gemeenten is het op deze wijze duidelijk dat het persoonsgebonden budget in de Wmo onverkort open blijft staan om een beroep op te kunnen doen.’

Kabinetsvoorstel
Hiermee reageert Van Miltenburg op de door

het kabinet voorgestelde wetswijziging van de Wmo

, waarin de term ‘persoonsgebonden budget’ alleen nog in de toelichting op de wet voorkomt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.