Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

VVD: Mensen moeten zelf thuiszorg betalen

De meeste mensen moeten in de toekomst zelf hun thuiszorg gaan betalen, vindt VVD-politica Edith Schippers. Als iemand het echt niet redt zonder thuishulp, mag pas bij de overheid worden aangeklopt.
VVD: Mensen moeten zelf thuiszorg betalen

Schippers is minister van Volksgezondheid en maakt zich al langer zorgen over de kosten van de gezondheidszorg, die volgens haar de pan uit rijzen. De thuiszorg niet meer collectief financieren is onontkoombaar om de zorg betaalbaar te houden, stelt ze donderdag in het AD.

Onnodige zorg
Ook moet het systeem op de schop, stelt Schippers. Nu is het zo dat wordt bepaald waar iemand recht op heeft. Aan dat plaatje hangt een budget, dat ook wordt uitgegeven. De VVD-politica stelt dat dit leidt tot het verstrekken van onnodige zorg. Er moet kritischer worden gekeken naar wat iemand nodig heeft, in plaats van naar hoeveel geld er is, stelt ze.

Thuishulp

Schippers vindt het bijvoorbeeld vreemd dat mensen die al jaren zelf een werkster betalen, als ze ouder worden overstappen op thuishulp omdat die collectief wordt betaald. Ook merkt ze op dat Nederland af moet van het principe dat je een scootmobiel haalt, enkel omdat je er recht op hebt.

Onbetaalbaar

In het interview stelt Schippers verder dat partijen die zeggen dat er niet hoeft te worden bespaard op de zorg, hun kop in het zand steken. Als de zorg straks onbetaalbaar wordt, is volgens haar de gewone man de dupe.

Thuis
Schippers zei eerder deze week al dat er vooral moet worden ingegrepen bij de ouderenzorg om de zorgkosten binnen de perken te houden. Zorg zou meer bij mensen thuis moeten worden georganiseerd in plaats van bij instellingen.

Budget

De SP en GroenLinks reageerden kritisch op die uitspraken. Volgens de SP wordt het lastig om zorg thuis te organiseren, als de VVD bezuinigt op het budget van huishoudelijke verzorging. GroenLinks stelt dat het ‘wonderlijk’ is dat Schippers tijdens haar bewindstermijn de kans op ‘zorg dichtbij huis’ niet heeft gegrepen.

Bron: ANP/ANP-Photo/Phil Nijhuis

18 REACTIES

 1. Beste mensen!
  Ik vindt deze minister is misplaatst.Verder vindt ik iedereen betaald zijn bijdrage aan de maatschappij.Ook de zogenoemde uitkeringstrekkers.Iedereen betaald nog 19 procent omzetbelasting etc.Dat mens is voor mij gewoon dom.Ze weet niet waar ze het over heeft.Ik persoonlijk vindt het goed dat we in een solidair systeem leven.Ik vindt de vraag moet zijn hoevel als welvarend land wil iedereen geven om de zieken en de ouden etc te ondersteunen.Maar aan elke mederlander ook heb je nu een goede baan etc .Krijg je een ongeluk dan ben je de pineut.En dan is het heel erg fijn dat je de maatschappij opvangt door je de bestmogelijke zorg te bieden,te mogen revalideren en als je dan nog invalide bent je toch een zoveel als mogelijk waardevol leven te kunnen bieden.
  lg

 2. Lees alle reacties
 3. Hopelijk word mevrouw Schippers niet oud of ziek!!!!!!!!!Mensen dieziek zijn of van hulp afhankelijk betalen allemaal al een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorg die ze krijgen .Ons inkomen ligt zo rond de 38.000 per jaar en wij betalen jaarlijks zo n 2800 euro aan eigen bijdrages dit is voorons een aanzienlijk bedrag als u dat nog niet genoeg vind.Nou wij wel.!!!!!!!!!Als er een ander systeem moet komen zou het eerlijker zijn dat mensen naar draagkracht hun premie ziektenkosten gaan betalen want u metuw salariskunt wel veel meer betalen als ons,dus ook eerlijker iemand met een paar ton per jaar btaald nu net zoveelpremie als wij .Een basisvezekering prima maar als onze minister gaat skien enhaar poot breekt moeten wij met zijn alle ook mee betalen !!!! mijn voorstel zou zijn basis premie naar inkomen aanvullende premie zelf kiezen wat wel wat je niet mee wil verzekeren gevaarlijke sport apart verzekeren.Ik weet nu al geen VVD stemmen want de rijker worden rijker en de rest van debevolking alleen maar armer e de oudjes en dezieken gedueerd.

 4. Het is triest dat deze minister zo slecht op de hoogte is van de werkelijkheid waar zij politiek voor verantwoordelijk is. Een WMO voorziening zoals een scootmobiel krijg je niet enkel omdat je er recht op hebt maar op indicatie. De minister moet de salarissen van topmanagers in de zorg aanpakken, of zijn dit allemaal VVD stemmers? Ga werken aan schaalverkleining om de menselijke maat weer terug te krijgen, verbetering van arbeidsomstandigheden van zorgmedewerkers en een reeel salaris voor hun fantastische werk.

 5. Ja, mevr. Schipper heeft gemakkelijk praten.
  De ouderen en gehandicapten zijn weer de “gebeten hond”. Ouderen omdat ze niet meer kunnen. Zij hebben zich kapot gewerkt en gehandicapten die er niet om gevraagd hebben om gehandicapt te zijn of te worden.
  In wat voor maatschappij leven wij. Als het aan de VVD en deze tabak’s minister ligt worden we weer moderne slaven, zonder enig recht en zorg.
  Laat iedereen naar inkomen en vermogen voor betalen dan wordt het eerlijk verdeeld.
  Nederland heeft in september weer de kans “ïets”te veranderen.

 6. De Wmo loket van de gemeente geeft aan mensen vaak al aan zelf een werkster te zoeken. dan zijn ze goedkoper uit ,en dan hebben ze zelf de regie in handen.
  De mensen die hh zorg nodig hebben , mensen rijk of arm ( want de bijdrage is inkomensafhankelijk )en die zelf de regie niet meer kunnen voeren, dus begeleiding nodig hebben,die zo in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen of anders in een duur tehuis opgenomen moeten worden.
  Deze werknemers moeten wel geschoold zijn, en ook normale loon en goede arbeidsvoorwaarden ontvangen.
  Het mes snijdt aan twee kanten, Als deze werkers later met pensioen gaan hebben ze iets opgebouwd en staat de overheid niet voor het tekort aan pensioen geld, dat vind ik vooruit zien.?!

 7. Ik wordt er zo langzamerhand moedeloos van dat onze beleidsmakers alleen maar kijken vanuit het perspectief van mensen met voldoende inkomen om ales zelf te kunnen betalen.
  Vergeet ze dat ouderen met en klein inkomen niet steeds meer, maar steeds minder inkomen krijgen, omdat er ook op de pensioenen al langer niet meer omhoog gaan met de inflatie en er no ook nog fors op gekort gaat worden.
  Alles wordt duurder. Je kunt voor verzieningen amper meer bij de gemeente aankloppe. De zorgverzekering wordt duurder.
  Verder gaat de belastingdiestber nog steeds vanuit dat de rente op het beetje spaargeld dat je hebt 4 procent bedraagd en daar moet je ook belasting over betalen.
  En ga zo maar door. Vergeten wordt wel eens dat iedereen jong is geweest en dat we allemaal ouder (willen ) worden en dat elke leeftijd zijn eigen zorgkosten met zich meebrengt.
  Wat wordt er nu eigenlijk nog gedaan van ons belastinggeld?

 8. Heeft Mevr Schipper en de VVD hier ook een oplossing voor:
  Alleen AOW en KLein pensioentje ben alleen en woon nog op mezelf met aan gepast huis ben invalide bekent bij WMO het is nog beneden de uitkering van sociale dienst.Hoge huur hoge ziektekostte verzekering + het eige risico.
  Blijft amper wat over om te eten.
  Wat een ophitserij steeds weer iets nieuws.Hebben ze zelf hun eige salaris al gehalveerd dan hebben ze nog te veel.
  Dat doktere zeker uit bij een lekker glas wijn van wt zullen we eens doen.
  Nou leuk geprobeerd het lijkt wel een soap als het niet zo triest was.

 9. Heeft mw Schippers nog nooit van een WMO indicatie gehoord, er wordt niet gekeken hoeveel geld er beschikbaar is maar hoevvel hulp er nodig is en daar wordt de indicatie op gebaseerd!Volgens mij weet ze zelf niet goed waar ze het over heeft.En ja als politica kun je best een en ander zelf betalen, die hoeven niet van een minimum rond te komen.
  Ik ken ook diverse ouderen die gewoon wel een particuliere huishoudelijke hulp hebben en er niet over peinzen om dit via de WMO aan te vragen, gewoon omdat ze het het zelf kunnen en willen blijven betalen.
  Blijf maar lekker in je glazen huisje zitten Schippers maar kom met reele dingen ipv deze gekke ideeen.
  Ook voor de normaal werkende middenklasser worden deze dingen straks onbetaalbaar op deze manier en naar mijn idee omdat het eerder blijkbaar niet op kon en regeren blijkbaar ook niet vooruitzien was.
  Vraag me trouwens af wat er nog meer, veel geld kost in de gezondheidszorg zijn het alleen die mensen die thuishulp nodig hebben, en de ouderen.Ik krijg het idee dat er veel op de ouderen en de thuiszorg wordt afgeschoven zodat er niet naar andere dingen hoeft worden gekeken die misschien lastiger zijn om aan te pakken dan deze groep.

 10. Henry: Er geld nu al een inkomensafhankelijke bijdrage voor voorzieningen! En er zijn zoveel verscholen eigenbijdragen voor chronisch zieken en gehandicapten, heel veel,Straks nog de eigenbijdragen voor in het ziekenhuis liggen € 7,50. Onze dochter ligt gemiddeld 150 dagen per jaar in het ziekenhuis, dan bij haar op bezoek gaan en het parkeergeld, bewassing en nieuwe kleding omdat ze gezetter wordt door de medicatie. EN ga zo maar door. Iedereen moet toch mee kunnen doen in deze maatschappij wordt er geroepen. Dat kan echt niet. En Minister Schippers, “de gewone man”is al jaren de dupe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. Of het de VVD is die een schroefje los heeft weet ik niet, het is wel zo dat we op deze manier makkelijk gaan naar een grotere scheiding tussen arm en rijk. Aan de andere kant is er ook een eind aan het gezegde “de breedste schouders….” Er zijn mensen die met hard werken veel geld verdienen en dat is hun goed recht en dat hoeven zij echt niet allemaal in te zetten voro de verzorgingsstaat Nederland. Er zijn echter excessen en daar valt een aantal zorgdirecteuren onder, maar ook bankdirecteuren en wat te zeggen van voetballers. Er is toch helemaal niemand zo goed of bijzonder dat hij daar elk jaar een miljoen of meer salaris voor moet ontvangen? En als hij of zij dat wel ontvangt is een beroep doen op gemeenschapsgeld echt uit den boze, vind ik, maar de wet niet. Dus ook iemand met dat salaris kan bij de gemeente een scootmobiel aanvragen als hij slecht ter been is. Ideetje minister? Een plafond instellen in de Wmo en AWBZ?

 12. Maar wel als VVD-er met een hoog inkomen de kinderbijslag blijven incasseren terwijl dat ook niet echt nodig is. En wel tegen de afschaffing blijven van de hypotheekrente-aftrek voor hoge inkomens? Mensen die met een ‘gouden lepel’in de mond geboren zijn of in de gunstige omstandigheid verkeren, in zo’n ‘welvarende’positie te komen, zouden zich moeten schamen om de prioriteit van de bezuinigingen daar te leggen waar de nood + het lijden het hoogst is…..

 13. De thuishulp wordt niet geheel door de samenleving betaald en niet iedereen kan er gebruik van maken. Als alleenstaande betaal je minimaal 18 euro per vier weken aan eigen bijdrage en als samenwonende minimaal 25,80. Deze bedragen worden vermeerderd met een bedrag dat wordt berekend op basis van het inkomen. Een heel aantal mensen betaald op deze manier meer voor de thuishulp dan zij deden of zouden doen voor een thuishulp die zwart betaald wordt.
  Niet iedereen komt in aanmerking voor een thuishulp. Alleen zij die zelf om wat voor reden dan ook niet meer in staat zijn het huishouden te doen krijgen hulp en ook dan pas als er geen huisgenoot is die het kan doen.
  De redenering van de minster is dus wel wat kort door de bocht.
  Het klopt wel dat ouder wordende mensen het gewoon zijn gaan vinden dat de gemeente veel voor hen opknapt. Het aanpassen van hun huis, als zij de trap niet meer op kunnen, op kosten van de gemeente of een traplift betaald door de gemeente is de gewoonste zaak van de wereld geworden. Diezlefde ouder wordende mens is vergeten dat zij toen zij kinderen kregen op zoek gingen naar een woning met slaapkamers voor iedereen, terwijl ze nu niet op zoek willen naar een huis zonder traptreden.
  Er is nog veel te doen aan bewustwording, bij de minster en bij de mens die een beroep wil doen op gemeenschapsgeld.

 14. Is te hopen voor Schippers dat ze zelf niet ziek wordt of een handicap krijgt. Als er in de tweede kamer een lamp valt, is ze al in paniek en in tranen. Als een familielid van haar kanker krijgt, schreeuwt ze moord en brand over de slechte opvang voor die persoon.
  Mevr. Schippers, problemen, psychische ziektes, psychiatrische aandoeningen e.d.moesten we toch volgens u in familie- en/of vriendenkring oplossen. Daar waren toch geen dure behandelingen bij pschiater of therapeut voor nodig. Ik zou zelf maar eens het goede voorbeeld geven.
  Bovendien weet u niet waar u het over heeft, als u stelt dat mensen die ziek/gehandicapt/beperkt zijn alles maar zelf moeten betalen of oplossen. U heeft het invoelingsvermogen van een krokodil, koudbloedig en met een hele grote gevaarlijke bek!!!!
  VVD en VVD poltici: het grote gevaar voor ons land.

 15. Inderdaad mevrouw Schippers, mensen met een hoog inkomen kunnen dit soort voorzieningen gemakkelijk zelf betalen, en daar valt dan ook een boel op te besparen. Maar het wordt een ander verhaal bij mensen met een gezinsinkomen van pakweg minder dan 40000 euro. Daar moet gelden: als je een voorziening echt nodig hebt, betaal je daarvoor een inkomensafhankelijke eigen bidrage. De breedste schouders dragen de zwaarste lasten, eerlijker kunnen we het niet maken.

 16. Sorry dat ik het zo neerzet , die vrouw heeft een klap van de molewiek gehad , eerst de heer rutte met een tegemoet koming van miljarden voor de werkende in 2014 en dan deze bezuineging ..
  dat zij nou gauw ophoud met deze oprakels de overheid is het zelf die zei mensen mensen is er nog geld over maak er gebruik van in de jaren 1995 t/m 2002 ????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.