Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrouwen werken langer door bij ziekte

Ze hebben meer last van flexibel werken en ze zijn minder ontspannen in hun vrije tijd. Als ze ziek zijn, werken ze langer door dan mannen. Vrouwen zijn op 8 maart, internationale Vrouwendag, onderwerp van onderzoek. ‘Als ze willen relaxen, moeten vrouwen het huis uit’.

De toenemende flexibilisering op de werkvloer geeft bij vrouwen meer problemen dan bij mannen. Dat blijkt uit de ‘Gewoon Goed Werk Meter’ van de FNV. En op de 4 vrouwen met een onzeker – tijdelijk of flexibel – arbeidscontract geeft aan dat hun inkomen niet voldoende is voor levensonderhoud. Een zesde maakt zich zorgen over de toekomst van hun baan. Ook werken vrouwen vaker dan mannen door als ze zelf ziek zijn.

Zorgtaken
Voor alle werkende vrouwen geldt, zo blijkt uit de FNV-meter, dat zij minder snel dan mannen verlof krijgen in het geval van ziekte of problemen in de privésfeer. Vrouwen die in de zorg werken (41%) geven vaker aan dat er geen rekening wordt gehouden met de combinatie werk-privé dan mannen die in zorg werken (33%). Bij de zorgwerkneemsters was het aantal vrouwen dat doorwerkte terwijl ze ziek was  66% tegen 55% van de mannen in de zorg. Catelene Passchier, vicevoorzitter FNV: ‘Deze cijfers laten zien dat het vooroordeel niet klopt dat flexwerkende vrouwen hun werk beter kunnen combineren met zorgtaken.’

Vrije tijd
Uit het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau ‘Lekker vrij?’ blijkt dat vrouwen in Nederland evenveel vrije tijd hebben als mannen. Maar of ze nou wel of geen kinderen hebben, vrouwen ervaren die vrije tijd als veel minder ontspannend dan mannen. Als ze echt willen relaxen, dan moeten ze het huis uit. Vrije tijd wordt in het onderzoek omschreven als alle tijd waarin niet wordt gewerkt, gezorgd, gepoetst, of gegeten of geslapen.

Deeltijd
De vrije tijd is in Nederland gelijk verdeeld over mannen en vrouwen. Mannen werken meer dan vrouwen, maar ze doen minder in het huishouden en zorgen minder voor de kinderen. Vrouwen werken meer in deeltijd, maar nemen weer meer zorgtaken op zich. Vrouwen ervaren vooral vanwege die zorgtaken hun vrije tijd niet als echte vrije tijd. Daardoor hebben ze weinig behoefte meer uren betaalde arbeid te verrichten. Dat is niet in de lijn met het kabinetsbeleid, dat juist erop is gericht dat vrouwen meer moeten gaan werken. De SCP–onderzoekers vragen zich trouwens af of de overheid dat kan beïnvloeden juist vanwege die beperkte beleving van vrije tijd.

Download hier het onderzoek van SCP: ‘Lekker vrij?’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.