Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vraag naar zorgpersoneel stijgt minder hard’

De vraag naar personeel in de ouderenzorg zal minder hard stijgen. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.
'Vraag naar zorgpersoneel stijgt minder hard'

De senioren van de toekomst zullen steeds gezonder worden, verwacht het SCP. Daarom zal de vraag naar personeel tot 2030 jaarlijks ‘slechts’ met 1,2 procent stijgen tot uiteindelijk 300.000 arbeidsplaatsen. In de periode 1985-2005 steeg de vraag naar zorg met 1,8 procent per jaar.

Zelfstandig
Het SCP houdt een slag om de arm voor wat de prognoses betreft. De groeipercentages kunnen verder dalen als de politiek bijvoorbeeld beslist het aanbod van zorg voor ouderen te verkleinen. Ook kan het zijn dat meer mensen dan voorzien zelfstandig blijven wonen of door extra preventiebeleid gemiddeld langer gezond blijven dan nu het geval is.

Opvangen
Vast staat, volgens het planbureau, dat de vraag naar zorg niet zal dalen ten opzichte van nu. Het is niet zeker of er genoeg personeel zal zijn om de groei op te vangen. Want ook de beroepsbevolking neemt volgens de voorspellingen af. Dit probleem is eerder al door veel maatschappelijke organisaties gesignaleerd.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.