Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Voor 60.000 cliënten geen begeleiding meer

Ruim 60.000 mensen krijgen in 2010 geen begeleiding meer uit de AWBZ. Dat blijkt uit de rapportage 'Begeleiding AWBZ 2009' van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Vorig jaar moesten circa 230.000 cliënten met begeleiding opnieuw worden beoordeeld. Op 1 oktober 2009 waren bijna 125.000 mensen nog niet onder het nieuwe regime beoordeeld. Het is nog niet bekend of zij de aanspraak op begeleiding behouden.
Voor 60.000 cliënten geen begeleiding meer

Van de groep die in ieder geval geen begeleiding meer krijgt, hebben zo’n 16.500 mensen recht op intramurale zorg. Volgens het CIZ is dit een normaal patroon dat voortkomt uit een groeiende zorgbehoefte. Ruim 2.000 mensen krijgen helemaal geen AWBZ-zorg meer, 4500 mensen verliezen de begeleiding maar hebben wel recht op andere AWBZ-zorg. Zo’n 6600 mensen verliezen in 2010 de begeleiding na een gewenningsregeling.

Oplossingen
Van ruim 31.000 mensen die in 2009 nog recht hadden op ondersteunende en activerende begeleiding is de indicatie verlopen. Zij hebben geen aanspraak meer, bijvoorbeeld door overlijden, herstel of het vinden van andersoortige oplossingen. Mogelijk hebben deze cliënten nog wel recht op andere extramurale AWBZ-zorg.

Ernstige problemen
Het jaar 2009 was een overgangsjaar voor de gewijzigde AWBZ. Per 1 januari 2009 zijn de ondersteunende en activerende begeleiding (het oude regime) verdwenen en is de functie ‘begeleiding’ ingevoerd. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een cliënt matige of ernstige problemen hebben met het zelfstandig functioneren in de maatschappij. De criteria zijn, kortom, strenger geworden en er wordt meer gekeken naar de hulp in de eigen omgeving.

Ouderen
De cliënten die in 2010 definitief geen begeleiding of helemaal geen AWBZ-zorg meer krijgen, zijn vooral 75-plussers met een lichamelijke aandoening en volwassenen met een psychiatrische stoornis. Voor een deel van hen loopt de indicatie onder het oude regime nog door tot in 2010. Zij verliezen de aanspraak op begeleiding zodra de gewenningsregeling afloopt.

Gehandicapten

Zo’n 13.700 mensen krijgen minder begeleiding dan voorheen. Dit zijn vooral verstandelijk gehandicapten en volwassenen met een psychiatrische stoornis. Ruim 30.000 cliënten houden dezelfde begeleiding of krijgen juist meer. Het CIZ komt in maart met een vierde rapportage over alle mensen die zijn geherindiceerd voor begeleiding, met uitzondering van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Deze groep wordt in de eerste helft van 2010 opnieuw beoordeeld, zo laat het CIZ weten.

Lees meer artikelen in het dossier ‘AWBZ’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
 

Bron: Foto: ANP/Koen Suyk

1 REACTIE

  1. en je nu maar afvragen hoe mensen in een isolement terrecht komen of vele dagen dood in huis liggen.en die demente die zijn pannetje droge bonen op het gas zet zonder het vuur aan te steken! waar is de veiligheid gewaarborgd.? in deze tijd kun je begeleiding van gehandicapten en ouderen niet afschaffen.
    Dit is puur bezuiniging. je kunt dit ook niet op het bordje van de wijk ( Gemeentelijke) vrijwilligers leggen want vaak zijn die ook niet zo jong meer anders zouden ze zelf werken. Denk er eens na of je zo’n samenleving wil. slaap je nog rustig als je beginnend demente ouder 200 km verderop woont??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.