Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Volwassenen missen vaak problemen onder LHBT-jongeren’

'Het wordt tijd dat volwassenen hun verantwoordelijkheid gaan nemen bij de preventie van zelfmoord onder LHBT-jongeren', dat vinden kenniscentrum MOVISIE en COC Nederland. Onder lesbische, homo- en bi-jongeren is het aantal zelfmoordpogingen vijf keer hoger dan onder hun heteroseksuele leeftijdsgenoten. Ook onder transgender jongeren lijkt suïcide veel voor te komen.
‘Volwassenen missen vaak problemen onder LHBT-jongeren’

‘Wat LHBT-jongeren voor hun kiezen krijgen is niet mis: het gevoel anders te zijn, piekeren over wie je het wel kan vertellen en wie niet, angst voor uitsluiting maar ook discriminatie, pesten en geweld’, legt Hanneke Felten, onderzoeker bij MOVISIE, uit. Opvallend vaak blijken volwassenen om deze jongeren heen niet in de gaten te hebben dat zij rondlopen met deze problemen. ‘Terwijl dit voor pubers erg zware problemen zijn, te zwaar om helemaal alleen mee te dealen’.

Spanning

MOVISIE en COC Nederland willen suïcidaal gedrag onder LHBT-jongeren aanpakken. De nieuwe website iedereenisanders.nl moet jongeren ondersteunen bij het vinden van gezonde manieren om met stress en spanning om te gaan. De website is in samenwerking met LHBT-jongeren ontwikkeld en biedt allerlei tips over goed in je vel zitten: hoe ga je om met twijfels? Wat doe je als je gepest wordt? Waar ontmoet je andere jongeren? En waar kun je professionele hulp vinden?

Ontmoeten
‘Maar jongeren kunnen dit niet alleen’, waarschuwt Felten. ‘Ook ouders en professionals zijn nodig. Zo wordt door volwassen nog wel eens gezegd dat homo’s zich niet allemaal apart moeten organiseren. Het ontmoeten van andere LHBT jongeren blijkt echter juist cruciaal in het voorkomen van suïcide te zijn. Volwassenen zouden daarom vanuit het oogpunt van suïcidepreventie LHBT jongeren moeten stimuleren om andere jongeren zoals zij te ontmoeten in plaats van dit te ontmoedigen’, aldus de onderzoeker.

Download hier de publicatie van MOVISIE ‘Ik wou dat ik dood was’, een handreiking voor professionals om suïcidaal gedrag onder LHBT-jongeren te voorkomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.