Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VNG wil gesprek met kabinet over bestuursakkoord

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil een aanvullend gesprek met het kabinet over het zogenoemde concept bestuursakkoord. Dat is de uitkomst van het achterbanberaad, volgens het VNG-bestuur. Daaruit bleek dat gemeenten grote zorgen houden over gevolgen van bezuinigingen op sociale werkplaatsen.
VNG wil gesprek met kabinet over bestuursakkoord

De VNG wil graag op korte termijn praten met het kabinet, in ieder geval voor de algemene ledenvergadering van 8 juni. Op die datum stemmen de gemeenten over het bestuursakkoord. De VNG hoopt een manier te vinden om de zorgen bij gemeenten weg te nemen.

Financiële gevolgen
Uit de achterbanraadplegingen blijkt dat veel gemeenten vrezen voor grote financiële gevolgen voor de sociale werkvoorziening (SW) met de invoering van de nieuwe Wet werken naar vermogen (WWNV) per 1 januari 2013. In die wet worden SW, bijstand en Wajong -voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn – samengevoegd. Dat moet 1,8 miljard euro opleveren.

Hervormingsfonds
Het kabinet heeft in de onderhandelingen met de VNG een hervormingsfonds van 400 miljoen euro toegezegd voor de sociale werkplaatsen. Ook zal na twee jaar een evaluatie door een onafhankelijke commissie duidelijk maken of er extra geld moet komen.

Nood
Wethouder Sebastiaan van ’t Erve uit Amersfoort stelde als compromis voor dat het kabinet alvast een bedrag reserveert voor lokale overheden die straks in nood komen. Dit om het vertrouwen te winnen bij gemeenten. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma zei deze suggestie mee te nemen.

Herverdeeld
De VNG-voorzitter maakte duidelijk de zorgen over de sociale werkplaatsen te delen. Maar zij benadrukt tegenover de gemeenten dat het bestuursakkoord over meer gaat. In het akkoord worden ook taken herverdeeld tussen Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen op het terrein van de AWBZ, jeugdzorg, beheer op het gebied van natuur, ruimtelijke ordening en water. ‘Leg het hele akkoord voor en maak een afweging’, aldus Jorritsma.

Re-integreren
Vakcentrale CNV is blij dat gemeenten weer met het kabinet om de tafel willen. Maurice Limmen, vicevoorzitter van het CNV, roept de VNG wel op om in het overleg ook de Wajongers te betrekken. De gemeenten krijgen de taak om hen te re-integreren op de arbeidsmarkt, maar volgens de vakcentrale moeten ze daar dan wel voldoende budget voor krijgen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

 

Bron: ANP

1 REACTIE

  1. Als dit kabint nou eens wakker wordt ,,,, en het bedrijfsleven eens verplicht stimuleren tot het in dienst nemen met mensen met een beperking … wil men dit niet , 3 % op de valide van hun werknemers , dat gaat het een boete kosten ,, zo gaat het in het buitenland zweden en noorwegen ook … anders blijft het gewoon een ver van mijn bed show … voor deze afstandelijke werkgevers …
    ze hebben zelf ik weet niet hoeveel mensen uit hun eigen bedrijf gedumpt in een sociale werkplaats , onder de noemer opgeruimd staat netjes . die weg wisten ze ook t e vinden
    ik snap dit kabinet echt niet dat men smeekt aan het bedrijfsleven om mensen met een handicap of beperking in dienst te nemen ….
    wil men geen mensen met een beperking in dienst nemen, dan kost dat geld en zo is het budget probleem van de wsw zo verholpen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.