Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG waarschuwt voor opeenstapeling van wijzigingen in Wmo

Als het Rijk elk jaar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wijzigt, bedreigt dat de effectiviteit en de oorspronkelijke doelstelling van deze wet. Het is verstandiger de veranderingen in één keer in te voeren. Dit heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een overleg met het ministerie van VWS gezegd.
VNG waarschuwt voor opeenstapeling van wijzigingen in Wmo

Dit leidt tot meer rust voor de cliënten, evenwichtiger beleid en meer ruimte voor de andere Wmo-onderdelen zoals welzijn en opvang. Als de veranderingen elkaar snel zullen opvolgen, zal dat tot grote problemen leiden.

Veranderingen
De veranderingen die er aankomen, zijn de wetswijziging rond de alfahulpen en het schrappen van de AWBZ-functie ondersteunde begeleiding algemeen op psycho-sociale grondslag. Daarnaast heeft staatssecretaris Bussemaker in haar reactie op het SER-advies over de AWBZ nieuwe ingrepen aangekondigd.

Burgers
Het ministerie van VWS en deVNG zijn het erover eens dat bij aanpassing van het AWBZ-pakket, de overheid duidelijkheid moet zijn over wat een collectieve taak is en blijft en wat voortaan de verantwoordelijkheid is van burgers zelf. Als het Rijk besluit iets als collectieve taak te schrappen, mag bij burgers niet automatisch de indruk ontstaan dat zij zich nu maar tot de gemeente moeten wenden. Als iets wel naar de gemeentelijke verantwoordelijkheid overgaat, moeten gemeenten ook de nodige financiële ruimte en voorbereidingstijd krijgen.

Voorbereiden
Door de elkaar snel opvolgende wijzigingen worden gemeenten voortdurend gedwongen zich bezig te houden met de toepassing van de veranderingen. Gemeenten krijgen weinig tijd zich voor te bereiden en de burger raakt het overzicht kwijt. Evalueren hoe de Wmo uitpakt wordt al helemaal onmogelijk, aldus de VNG.

Herhaling
De VNG waarschuwt voor een herhaling van de problemen rond de geïntegreerde indicatiestelling. Die startte tien jaar geleden en heeft vijf jaar geduurd. Ieder jaar werd een nieuwe doelgroep aan de onafhankelijke en geïntegreerde indicatiestelling toegevoegd, waardoor de uitvoerende onderdelen voortdurend in reorganisatie waren. Zo kreeg de klant niet de noodzakelijke zorg. .

Enthousiasme
Volgens Sandra Korthuis, lid van de directieraad van de VNG, zijn gemeenten enthousiast met de Wmo aan de slag gegaan. Maar dit enthousiasme moet niet teniet worden gedaan door de oplossing van problemen van het Rijk bij gemeenten neer te leggen. Beleidsmatige rust op het Wmo-front is om meerdere redenen noodzakelijk, aldus Korthuis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.