Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG vreest negatieve gevolgen Wmo-wetswijziging

De Tweede Kamer behandelt morgen het voorstel om de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) op enkele onderdelen te wijzigen. Doel van de wetswijziging is versterking van de positie van de cliënt. De Vereniging Nederlandse Gemeenten meent echter dat de wijziging de keuzes voor cliënten alleen maar ingewikkelder maken.
VNG vreest negatieve gevolgen Wmo-wetswijziging

In het nieuwe wetsontwerp is opgenomen dat cliënten niet meer ‘ongevraagd’ een alfahulp toegewezen kunnen krijgen. Cliënten kunnen zelf kiezen hoe ze hun hulp willen ontvangen. Naast hulp in natura kunnen ze kiezen voor een financiële vergoeding of persoonsgebonden budget (pgb) van de gemeente. Met dit geld kan de cliënt zelf een alfahulp inhuren of de hulp op een andere manier regelen.

‘Te gecompliceerd’
Deze keuze vindt de VNG te gecompliceerd voor de cliënt. De gemeentekoepel stelt daarom voor om met de keuze tussen ‘in natura’ en ‘anders dan in natura’ te volstaan. Gemeenten kunnen dan vervolgens in hun Wmo-verordening uitwerken hoe zij de voorziening ‘anders dan in natura’ willen invullen.

Wachtlijsten
De VNG vreest ook dat door de wetswijziging de vraag naar alfahulpen afneemt. Omdat veel van deze freelancers weinig voelen voor een vast dienstverband, zou dat tot krapte op de arbeidsmarkt kunnen leiden en daardoor tot wachtlijsten. Gezien dit risico moet het mogelijk blijven dat gemeenten de administratieve lasten van cliënten voor het werkgeverschap uit handen kunnen nemen. De VNG vergelijkt dit met de service die de Sociale Verzekeringsbank biedt aan houders van een pgb.

Link: VNG: Wmo-wetswijziging alfahulpen leidt tot ongewenste effecten

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

 

Bron: VNG

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.