Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG tegen bezuiniging op thuiszorg

De VNG is ‘mordicus tegen’ de aangekondigde bezuiniging van 200 miljoen euro op de thuiszorg. Volgens directielid Sandra Korthuis is de maatregel ongefundeerd en in strijd met eerdere afspraken.
VNG tegen bezuiniging op thuiszorg

De bezuiniging van 200 miljoen euro bestaat uit twee delen: 150 miljoen euro wordt bezuinigd op de pgb’s, en 50 miljoen euro moet komen uit een verschuiving van individuele naar collectieve voorzieningen. Volgens Korthuis is de bezuiniging van 150 miljoen op de pgb’s ongefundeerd. ‘Zowel binnen de AWBZ als binnen de Wmo zien we dat de kosten voor het pgb alleen maar toenemen, maar toch heeft het kabinet met een natte vinger berekend dat het bedrag voor pgb’s bij huishoudelijke hulp omlaag kan. Terwijl was afgesproken dat er geen eenzijdige ingrepen in het budget zouden komen.’

Tarieven omhoog
Bovendien gaan de tarieven voor huishoudelijke hulp de komende jaren weer omhoog, verwacht Korthuis, waardoor gemeenten meer kosten moeten maken. ‘Aanbieders van huishoudelijke hulp hebben hun bodemprijzen inmiddels wel bereikt.’

Misvatting
Recent dook een getal van 210 miljoen euro op, dat gemeenten over zouden hebben omdat ze in 2009 minder uitgaven aan huishoudelijke hulp dan verwacht. Het is een misvatting dat dit geld op de plank is blijven liggen, stelt Korthuis. ‘Weliswaar had driekwart van de gemeenten geld over, en had een kwart van de gemeenten geld te weinig, maar gemeenten kregen de afgelopen vier jaar al te weinig voor de uitvoering van de Wmo. Het tekort voor uitvoering hebben ze uit eigen zak moeten betalen, onder andere van die 210 miljoen euro.’

Budget
‘Het budget voor uitvoeringskosten wordt pas in 2011 gecorrigeerd, terwijl dat oorspronkelijk 2010 zou worden, maar het kabinet had gewoon geld nodig’, verklaart het directielid. Vanaf 2011 krijgen gemeenten 70 miljoen euro extra voor de uitvoering, in plaats van de gevraagde 110 miljoen euro extra.

Complex
Momenteel is het berekenen van het budget voor huishoudelijke hulp behoorlijk complex. Elk jaar in maart wordt op basis van voorlopige cijfers van het afgelopen jaar het budget voor het komende jaar bepaald. De VNG en VWS willen allebei af van die bureaucratie. Door het geld voor de huishoudelijke hulp in het gemeentefonds te storten willen ze schotten laten verdwijnen. Toch zijn de onderhandelingen daarover stukgelopen.

Vergrijzing
‘Als het geld in het gemeentefonds wordt gestort, willen we dat het startbudget voldoende is en dat het budget  meegroeit met de vergrijzing. Maar het VWS wil daar nog niet aan en met deze afromingen is ons vertrouwen in VWS ernstig beschaamd’, aldus Korthuis. 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.