Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG stelt oordeel zorgakkoord uit

Gemeenten bepalen volgende week op het VNG-congres in hoeverre ze meewerken aan uitvoering van het sociaal akkoord en het zorgakkoord. Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten na overleg met premier Mark Rutte en verantwoordelijke bewindslieden, dat dinsdag is gevoerd. Veel gemeenten vinden de plannen onuitvoerbaar.
Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn voorafgaand aan de ondertekening van het zorgakkoord.
Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn voorafgaand aan de ondertekening van het zorgakkoord. - Foto: ANP

De VNG wil niets zeggen over dit onderhoud, waarbij een tiental grieven over decentralisatie, arbeidsmarktmaatregelen en bezuinigingen op de zorg is besproken. ‘Volgende week bepalen de gemeenten wat onze positie ten opzichte van het kabinetsbeleid moet zijn’, aldus een woordvoerster van de VNG.


Sociale taken

Gemeenten hebben eerder aangegeven dat zij weliswaar verantwoordelijk worden voor tal van sociale taken, maar daarvoor niet het benodigde geld krijgen. Enkele bezuinigingen zijn in het sociaal akkoord iets verzacht, maar volgens de gemeenten onvoldoende om alle opgedragen hervormingen uit te voeren. Het aan werk helpen van arbeidsgehandicapten is een van de voornaamste geschilpunten.

Maatregelen

De VNG geeft aan nog geen absolute standpunten te willen innemen. ‘We zeggen niet dat we er mee stoppen, maar het Rijk zal met ons in overleg moeten om de maatregelen te kunnen uitvoeren’,  aldus de VNG. Daarnaast rekenen de gemeenten op hulp en begrip bij de besluitvorming over de regeringsplannen in de Eerste Kamer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.