Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VNG kwaad om korting Wmo: 200 miljoen

De VNG zit met in de maag met de Wmo. Twee voor de vereniging ongunstige voorstellen om de wet te wijzigen liggen bij de Eerste Kamer; het Rijk besluit 200 miljoen euro te korten op de Wmo.
VNG kwaad om korting Wmo: 200 miljoen

Dat meldt Gemeente.nu. Eerst de wetswijzigingen. SP-lid Agnes Kant kreeg de voorstellen door de Tweede Kamer. Als de Eerste Kamer deze wijzigingen van de Wmo accepteert, moeten gemeenten zelf tarieven bepalen voor de huishoudelijke hulp, maar dan wel in overeenstemming met de reële kostprijs van zorgaanbieders. Er is dus een ondergrens. De reden: veel zorgaanbieders schreven rode cijfers omdat zij onder hun kostprijs werkten.

Reële tarieven

De VNG is hier niet blij mee. De discussie zal weer focussen op geld en niet op welzijn, innovatie en mantelzorg, stelt de vereniging. Daarnaast zal het landelijke minimumtarief de aanbieders minder stimuleren om efficiënt te werken. En het vaststellen van de reële prijs wordt ‘een feestje voor externe adviseurs’, denkt de VNG. Overigens ligt er al sinds december 2008een rapport van PricewaterhouseCoopers, waarin deze prijzen voor de thuishulp A en B zijn berekend.

Korting 20 miljoen

Dan de korting van 200 miljoen. Volgens de VNG wil het Rijk de gemeenten met 200 miljoen euro korten op de Wmo, maar bestaat er geen enkele onderbouwing. ‘De tekorten worden veroorzaakt door overschrijdingen bij de Zorgverzekeringswet, de AWBZ en de medisch specialisten’, meldt de vereniging. ‘Het is opmerkelijk dat VWS ervoor kiest om over de rug van gemeenten en dus de burgers te willen bezuinigen op huishoudelijk hulp.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Gemeente.nu

1 REACTIE

  1. niet alleen de v.n g. zit met de aanbestedingen in de maag,dan moet je al de huishoudelijke hulpen eens vragen die sinds 1januari de( meesten ook nog voor een lager loon) bij een werkgever in dienst zijn waar ze zelf niet voor gekozen hebben.
    maar waar was deze v.n.g toen de h.h aan het demonstreren was tegen de aanbestedingen toen hoorde je ze niet klagen .voor een hoger aanbestedings bedrag hadden onze oude werkgevers het ook kunnen doen en dan hadden de h.h nog bij de werkgever gezeten waar ze het naar hun zin hadden.ik ben blij dat agnes kant deze wet er door heeft gekregen want er is er maar een de dupe en dat zijn de h.h en niet de gemeenten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.