Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG: ‘Bezuinigingen hebben alsnog pijnlijke omvang’

Gemeenten worden ondanks de teruggedraaide bezuinigingen nog steeds enorm gekort in de zorg en ondersteuning. Ook die boodschap moet helder gecommuniceerd worden, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). ‘Voor zowel cliënten als werknemers zullen bezuinigingen van deze omvang zich niet pijnloos voltrekken.’
VNG: ‘Bezuinigingen hebben alsnog pijnlijke omvang’

De VNG vindt het positief dat staatssecretaris Van Rijn de structurele bezuinigingen heeft verlicht, maar gemeenten hebben vanaf 2015 alsnog 600 miljoen minder voor de huishoudelijke hulp, 550 miljoen minder voor inkomensondersteuning chronisch zieken en gehandicapten, en 25% minder voor begeleiding en verzorging. En dat is volgens de VNG geen gemakkelijke taak.

Wachtlijsten

‘De grote vraag is of gemeenten in staat worden gesteld om de bezuinigingen op een zorgvuldige en verantwoorde manier uit te voeren’, zo reageert de VNG. De brief van Van Rijn geeft daar nog geen sluitend antwoord op. Gemeenten moeten kiezen: wie kan het zonder ondersteuning van de overheid redden en wie niet? De bezuinigingen zullen leiden tot versobering voor iedereen en ook zullen er wachtlijsten ontstaan, voorspelt de VNG. ‘Voor degenen die echt op zorg en ondersteuning zijn aangewezen, zal dit zeer negatief uitpakken.’

Inkomen
Gemeenten mogen straks geen inkomenspolitiek voeren en dat wordt problematisch, stelt de VNG. ‘We mogen alleen via eigen bijdragen rekening houden met het inkomen. Dat betekent dat gemeenten nog steeds welgestelden met hypotheekvrije huizen woningaanpassingen moeten blijven bieden van soms tienduizenden euro’s, en dat er geen inkomensgrenzen gesteld kunnen worden bij deelname aan lokale vervoerssystemen.’ Ook blijft de manier waarop van mensen gevraagd kan worden te kijken wat zij zelf of hun sociaal netwerk kunnen bijdragen aan oplossingen te vrijblijvend geformuleerd.

Wmo congres 2013: help burgers beter te participeren!

Voor zowel professionals in zorg en welzijn als voor gemeenteambtenaren wordt de Wmo ingewikkelder. Mensen echt laten meedoen, het kan wel, ook met minder geld. Bent u werkzaam in zorg en/of welzijn of bij een gemeente en vindt u het ook belangrijk dat burgers zelfstandig moeten zijn maar maakt u zich zorgen over het overhevelen van taken en verantwoordelijkheden naar burgers? Kom dan naar het Wmo-congres op 15 mei in Ede.

Bekijk hier het programma >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.