Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VN-comité Kinderrechten positief over aanpak kindermishandeling

Nederland doet het goed wat de aanpak van kindermishandeling betreft. Hulpverleners moeten wel beter worden getraind om kindermishandeling te herkennen en melden. Dat blijkt uit de vrijdag aangeboden Concluding Observations van het VN-Kinderrechtencomité. Het Comité maakt zich wel zorgen over het grote aantal gevallen van kindermishandeling.
VN-comité Kinderrechten positief over aanpak kindermishandeling

Het VN-Kinderrechtencomité heeft in de Concluding Observations stevige kritiek op het Nederlandse Jeugdbeleid. De wachtlijsten in de jeugdzorg zijn onacceptabel. Het Comité maakt zich zorgen over het feit dat  ruim achthonderd kinderen ten onrechte in een jeugdgevangenis zitten omdat er in de gesloten jeugdzorg nog geen plaats voor hen is. Kinderen mogen niet onder het volwassenenstrafrecht berecht worden. Het Comité is ook ontevreden over het opsluiten van ‘illegale’ kinderen, over de opvang van minderjarige slachtoffers van (seksuele) uitbuiting en over kinderen die in hun eentje in vreemdelingendetentie zitten en minderjarige asielzoekers die spoorloos verdwijnen.

Positief
Met het beleid op het gebied van kindermishandeling scoort Nederland gelukkig wel goed. Het Kinderrechtencomité waardeert de inspanningen van de staat om kindermishandeling terug te dringen maar betreurt het dat er nog weinig duidelijkheid is over een meldingsplicht voor professionals. Bovendien maakt het Comité zich zorgen over het grote aantal meldingen van kindermishandeling.

Cijfers
Jaarlijks zijn meer dan 100.000 kinderen in Nederland slachtoffer van mishandeling. Het aantal wettelijke maatregelen om kinderen te beschermen is sinds 2005 met 30 procent gestegen tot naar schatting 47.000. In de meeste gevallen gaat het om kinderen die door de kinderrechter onder toezicht zijn gesteld, zegt directeur Tanno Klijn van de MOgroep Jeugdzorg. Hij schrijft de stijging toe aan de toegenomen bereidheid om gevallen van kindermishandeling te melden.

Aanbeveling
Het Comité doet de aanbeveling om kindermishandeling beter te monitoren. Bovendien moet de staat ervoor zorgen dat professionals die met kinderen werken voldoende getraind worden om kindermishandeling te melden en actie te ondernemen in gevallen van vermoedelijke kindermishandeling.

Hoe nu verder
Nederlandse kinderrechtenorganisaties praten volgende maand met minister Rouvoet en mensen uit het veld over de uitwerking van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité. (ANP/Unicef)

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.