Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vier van de vijf gemeenten vernieuwen Wmo-zorg

Maar liefst 78 procent van de gemeenten kiest voor nieuwe producten voor zorg en ondersteuning bij de inkoop van hun Wmo-aanbod. Zo’n 20 procent van de gemeenten is behoudend bij de inkoop van zorg in de Wmo. Ze kopen dezelfde producten in als cliënten ook onder de AWBZ kregen.
Een op de vijf gemeenten koopt dezelfde zorg in als onder de AWBZ
Een op de vijf gemeenten koopt dezelfde zorg in als onder de AWBZ - Foto: ANP XTRA

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Twente. De vernieuwing in de zorg is bij de decentralisatie van de Wmo onontkoombaar, concluderen de onderzoekers Niels Uenk en Jan Telgen op de website van Binnenlands Bestuur. Uenk en Telgen hebben de inkoopcontracten van 328 gemeenten geanalyseerd. Acht van de tien gemeenten heeft gekozen voor nieuwe producten op het gebied van zorg en ondersteuning. Of gebruikt een andere financieringsmethode (resultaat- of populatie gebonden financiering), of een combinatie van beide.

Het is onmogelijk om de inkoop van zorg te controleren. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Gemeenteraden zijn buitenspel gezet. Klachten van burgers en professionals zullen stranden in de bureaucratie. Lees meer>>

Wmo inkoopbeleid

Opvallend is dat de politiek kleur van het gemeentebestuur nauwelijks effect heeft op de manier waarop de gemeente het nieuwe Wmo-inkoopbeleid uitvoert. Wel blijkt uit het onderzoek dat in gemeenten waar lokale partijen in het college zitten, de vernieuwing van de Wmo het verst gaat. In bijna de helft van de gemeenten die vernieuwen, kiezen colleges voor de “radicalere” vernieuwing door zowel nieuwe producten in te kopen als een nieuwe financiering te gebruiken. Een op de vijf gemeenten, die niet vernieuwen maar de traditionele AWBZ-producten inkopen, houdt nog vast aan betalingen op basis van verleende uren zorg.

Vernieuwing

Het gebrek aan politieke invloed in het Wmo-beleid is volgens de onderzoekers vooral te wijten aan de regionale inkoop van zorg – dus men koopt in samen met andere gemeenten. Daarmee is de individuele invloed van politieke partijen beperkt. Verder is het inkoopbeleid nogal technisch en wordt door beleidsambtenaren geregeld. Bovendien zijn er, na de verkiezingen van vorig jaar, veel nieuwe colleges gevormd, die zich moeten inwerken. Ook moest de inkoop van de Wmo eind vorig jaar heel snel geregeld worden. Dat maakt politieke sturing van de inkoop bijna onmogelijk.

6 tips voor toezicht op de Wmo. Het toezicht moet door gemeenten zelf georganiseerd worden. Zij moeten een daarvoor een aparte ambtenaar aanstellen. De slager keurt zijn eigen vlees? Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.