Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

VGN: ‘Kabinet moet uitzondering maken voor specialistische AWBZ-zorg’

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) wil dat het kabinet een uitzondering maakt voor kleine groepen cliënten, zodat ze in de AWBZ kunnen blijven. Het gaat om mensen met een niet-aangeboren hersenletsel, mensen met een zintuiglijke handicap en kinderen met een ernstige meervoudige beperking.
VGN: ‘Kabinet moet uitzondering maken voor specialistische AWBZ-zorg’

Door het overhevelen van de begeleiding naar de gemeenten in 2013, komen deze mensen met specialistische begeleiding in een isolement terecht, volgens de VGN. De vereniging doelt op de mensen met een niet-aangeboren hersenletsel en mensen met een zintuiglijke handicap. Zij krijgen nu specialistische begeleiding op maat van zorginstellin¬gen.

Afzonderlijk
Na de overheveling, worden zij afhankelijk van het beleid van de 418 gemeenten die elk afzonderlijk gaan bepalen wat voor begeleiding ze nodig hebben. Omdat het om heel specifieke zorgbehoefte gaat, wordt het voor een gemeente moeilijk voor  hen een gecombineerd aanbod te regelen, aldus de VGN. 

Kinderen
Ook de positie van de kwetsbare groep kinderen met een ernstig meervoudige beperking waarvan de ouders willen dat ze zo lang mogelijk thuis wonen, is onzeker, stelt de vereniging. Als de gemeente hen specialistische begeleiding niet kan bieden, moeten deze kinderen alsnog in een instelling gaan wonen. De zorg zou dan duurder uitpakken dan de extramurale zorg die de kinderen nu krijgen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: VGN/ANP-Photo

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als ik Kees was liet ik mijn indicatie omzetten in een indicatie uitgedrukt in ZZP (zorgzwaartepakket). Je komt toch voor een drgelijke indicatie in aanmerking als blijkt dat iemand niet zelfstandig kan wonen. Je kunt met een dergelijke indicatie ook krijgen voor de thuissituatie. Dat betekent wel dat je alle zorg/ hulp enz vanuit het PGB budget moet betalen. En anders zorg in natura. Dan alleen “even” afwachten hoeveel je nog te zeggen hebt ………………….. Ik verwacht niet zoveel. de tijd zal het leren.

  3. Wat mij verbaast is dat telkens de matig tot zwaar verstandelijk gehandicapten zonder indicatie verblijf, die thuis wonen en overdag naar een dagverblijf gaan, gefinancierd door de AWBZ, en straks hun PGB en dagverblijf afgenomen worden en, zoals de plannen nu zijn, vergeten worden. Hun collega’s op hun dagverblijven, die wel een indicatie verblijf hebben meer precies dezelfde handicaps hebben behouden wel hun AWBZ financiering voor hun dagverblijf en hun PGB. Pure discriminatie!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.