Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgenden zelfstandiger door aanpak depressie dementen

De invoering van een methode om depressie bij dementen tegen te gaan, pakt ook goed uit voor de werksituatie van verzorgenden. Dat stelt Nivel-onderzoekster Renate Verkaik in een publicatie in het International Journal of Nursing Studies. ‘De primaire drijfveer van verzorgenden is dat ze iets willen betekenen voor hun cliënten.’
Verzorgenden zelfstandiger door aanpak depressie dementen

De aanpak om depressie tegen te gaan bij mensen die dementeren pakt positief uit voor de werksituatie van verzorgenden. Door invoering van de methode: ‘richtlijn depressie bij dementie’ ervaren de verzorgenden meer zelfstandigheid in hun werk. Omdat ze minder afhankelijk zijn van psychologen en omdat ze zelf bijdragen aan het welzijn van bewoners. ‘De primaire drijfveer van de meeste verzorgenden is toch dat ze van betekenis willen zijn voor hun patiënten,’ aldus Nivel-onderzoekster Renate Verkaik.

Richtlijn
Negentien procent van de bewoners van psychogeriatrische verpleeghuisafdelingen is naast dementerend ook depressief. De richtlijn ‘Depressie bij Dementie’ is een methode waarmee verzorgenden er stap-voor-stap voor kunnen zorgen dat bewoners weer vaker dingen kunnen doen die ze fijn vinden. Het werkt depressie tegen. De bewoners voelen zich beter door deze aanpak en uit onderzoek in negen verpleeghuizen blijkt nu dat gebruik van de richtlijn ook gunstig uitpakt voor verzorgenden.

Begeleidingsplan
Eerder onderzoek toonde al een positief verband aan tussen ervaren zelfstandigheid en werktevredenheid. Nu blijkt dat gebruik van de richtlijn kan bijdragen aan de aantrekkelijkheid van het werk van verzorgenden op psychogeriatrische verpleeghuisafdelingen. NIVEL-onderzoekster Renate Verkaik: ‘Verzorgenden kennen verpleeghuisbewoners het beste en blijken prima in staat om psychosociale begeleidingsplannen op te stellen en uit te voeren. In het onderzoek zagen we dat dit hen enorm stimuleert. Door volgens de richtlijn te werken, zien verzorgenden dat ze al met heel kleine dingen iets extra’s voor een bewoner kunnen betekenen.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Nivel / foto: ANP Valerie Kuypers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.