Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraar Menzis wil thuiszorg voor de rechter dagen

Zorgverzekeraar Menzis gaat niet akkoord met de patiëntenstop van Thuiszorg Groningen en Sensire. ‘De zorgaanbieder kan niet zomaar afspraken, vastgelegd in een contract, opzeggen.’ Volgens Menzis moet de thuiszorg zich wenden tot de Nederlandse Zorgautoriteit.
Verzekeraar Menzis wil thuiszorg voor de rechter dagen

Door Carolien Stam – Als de thuiszorgaanbieders in gebreke blijven bij nieuwe zorgaanvragen, zal verzekeraar Menzis de thuiszorgorganisatie Meavita voor de rechter dagen. Dat is de reactie van de zorgverzekeraar op de patiëntenstop van Thuiszorg Groningen en Sensire thuiszorg – onderdeel van Meavita – in Overijssel en Gelderland.

Recht op zorg
Menzis had maandag overleg met de NZa, de Nederlandse Zorgautoriteit, die toezicht houdt op de financiële middelen en de uitvoering van de zorg. Omdat Menzis als grootste zorgverzekeraar in de twee regio’s verantwoordelijk is voor het zorgkantoor, is het ook verantwoordelijk voor het garanderen van het recht op zorg van cliënten. ‘Als de grootste zorgaanbieder in de regio geen nieuwe cliënten meer helpt,’ zegt Menzis-woordvoerder Richard lanceé, ‘kunnen we naar andere zorgaanbieders kijken. Uiteindelijk hebben we toch een groot probleem om cliënten te helpen.’

Verantwoordelijk
Opvallend is dat Menzis de thuiszorgorganisaties verantwoordelijk stelt. Vorig jaar ging zorgverzekeraar Achmea naar de rechter om een ruimer budget van de overheid af te dwingen, toen diverse thuiszorgaanbieders een patiëntenstop afkondigden. Overigens zonder succes, de rechter oordeelde dat verruiming van het budget niet nodig was.

Contract
Na het gesprek met de NZa heeft de zorgverzekeraar besloten de thuiszorgaanbieder verantwoordelijk te stellen: ‘Wij hebben een contract voor een jaar met Thuiszorg Groningen en met Sensire om zorg te bieden aan cliënten. Dan kun je niet halverwege zeggen: “We stoppen ermee”, aldus Richard Lanceé van Menzis.

Twijfels
Dat de thuiszorgaanbieders financiële problemen hebben, vindt Menzis niet erg geloofwaardig: ‘Wij hebben er twijfels over of dat budget op is. Als dat zo is moet Meavita naar de NZa stappen en dat duidelijk te maken en te overleggen over het budget. Dan kunnen ze ook uitleggen waarom ze een financieel probleem hebben.’

Opheldering
Volgen Menzis-woordvoerder Lanceé zal de NZa de financiële boeken van Meavita onderzoeken om opheldering te krijgen over de financiële problemen. Thuiszorg Groningen zegt nog geen officiële reactie van Menzis binnen te hebben. ‘Er is alleen nog bestuurlijk contact geweest met Menzis,’ aldus woordvoerder Riemersma van Thuiszorg Groningen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.