Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Versterken zelfregie is meer dan snel probleem oplossen’

Gemeenten en welzijnsinstellingen zijn druk bezig met Welzijn Nieuwe Stijl. Daarin is veel aandacht voor de zelfregie en eigen kracht van de burger. ‘Veel professionals zeggen al zelfregie versterkend te werken. Maar zij kunnen nog een slag maken’, zegt Cora Brink van MOVISIE.
‘Versterken zelfregie is meer dan snel probleem oplossen’

De begrippen ‘zelfregie’ en ‘empowerment’ zijn niet nieuw, geeft Brink toe. ‘Steeds vaker wordt benadrukt dat cliënten hun problemen zelf aan moeten pakken, met begeleiding van de professional. Daarvoor pleiten cliënten- en patiëntenbewegingen. Maar ook door alle bezuinigingsplannen ligt de focus op zelfregie.’

Weggezakt
Welzijnswerkers claimen al jaren te werken vanuit de “zelfregie” van de cliënten. Toch is er nog een slag te maken, vindt Cora Brink van MOVISIE. ‘Tijdens hun opleiding hebben welzijnswerkers er wel over geleerd, maar dat is soms op de achtergrond geraakt. Daarnaast werken de welzijnsprofessionals vaak onder tijdsdruk, wat ertoe leidt dat ze soms beslissingen nemen voor de cliënt. Omdat het simpelweg sneller gaat.’

Irritant
Als een ander beslissingen voor je neemt, is dat behoorlijk irritant. Dat wordt duidelijk in de trainingen “zelfregie versterkend werken”, die MOVISIE aan professionals geeft. Cora Brink: ‘We geven een basistraining en een verdiepingstraining, waarin we samen met de professional uitvinden wat zelfregie precies is. We schrijven dat niet voor. De professionals moeten zelf het verband leggen met eigen visie en deskundigheid. We vragen: “hoe neem jij beslissingen in je leven?” Dan blijkt dat professionals het zelf ook irritant vinden als anderen zich daarmee bemoeien of hen proberen te sturen.’

Centraal
De vragen die centraal staan in de trainingen: wat is het concept zelfregie en wat betekent dat voor de cliënt? Hoe kun je het netwerk van de cliënt er bij betrekken en waar zit de motivatie van een cliënt om zijn problemen aan te pakken?

Ruimte
Om zelfregie versterkend te kunnen werken, hebben welzijnswerkers de ruimte nodig, stelt Brink. ‘Om de eigen regie van cliënten te versterken, zijn soms extra gesprekken nodig. Snel een probleem oplossen voor de cliënt kost minder tijd, maar de cliënt wordt niet geprikkeld zijn eigen problemen aan te pakken. Deze methode vraagt dus een investering van de werker, om uiteindelijk de cliënt zelfstandig verder te laten gaan.’
 
Klik hier voor meer informatie over zelfregie versterkend werken

http://www.movisie.nl/zelfregieversterkend_werken/

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

5 REACTIES

  1. Als men daarbij flexibel tewerk kan gaan scheelt dat ook een hoop onnodige frustraties…aan beide kanten. Helaas ontbreekt het daar vaak aan, en valt men weer terug in de problemen waar men juist uit probeert te komen. Anderen “weten het vaak beter”.
    Helaas moet ik erbij zeggen dat die “tijdelijke” bezuinigingen, die inmiddels al meer dan 30 jaar duren, enorme problemen op velerlei gebied VEROORZAAKT. Om die dan weer op te lossen met (te weinig gesubsisidieerde) instellingen is eigenlijk een onmenselijk en huichelachtig beleid.
    Die roofbouw door bezuinigingen maken meer kapot dan men denkt!

  2. Lees alle reacties
  3. StudieArena organiseert in samenwerking met MOVISIE op 9 juni en 13 september 2011 het congres ‘Versterken Zelfregie en Eigen Kracht’.
    Op dit congres is speciale aandacht voor het versterken van de eigen kracht van kwetsbare mensen en de rol van de sociale professional binnen welzijn ‘nieuwe stijl’.
    Zie voor meer informatie de website van MOVISIE: http://bit.ly/eSONhp.

  4. Ik kan me ook voorstellen dat het beslissingen nemen namens de cliënt de vertrouwensband schaad. De cliënt wordt dan niet serieus genomen en het lijkt me ook niet geweldig voor het gevoel van eigenwaarde van de cliënt. volgens mij moeten professionals vaker verbanden leggen tussen situaties in hun privéleven waar ze zich aan storen en hun werk. Dan kunnen ze zich vast ook wel verplaatsen in hun cliënt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.