Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Versoberde AWBZ: zwaarder beroep op eigen netwerk en geld

Met een versoberde variant van de AWBZ kan er in de langdurige zorg 4,2 miljard euro worden bezuinigd. Deze variant is een van de aanbevelingen waarmee het nieuwe kabinet bezuinigingen kan doorvoeren in de zorg.
Versoberde AWBZ: zwaarder beroep op eigen netwerk en geld

Verschillende werkgroepen adviseerden donderdag over de bezuinigingen die het nieuwe kabinet moet doorvoeren. De volgende regering moet voor 18 miljard euro bezuinigen. Daarnaast zou het kabinet de komende jaren maatregelen moeten nemen om op termijn op in totaal 29 miljard aan bezuinigingen uit te komen.

Verzorging
In een van de gepresenteerde varianten, de versoberde AWBZ, wordt onder meer de eerste 90 minuten persoonlijke verzorging per week niet meer vergoed. Deze maatregel zou voor de 120.000 mensen die daarvan gebruik maken, inhouden dat zij een zwaarder beroep moeten doen op hun eigen netwerk. Of ze moeten met eigen middelen de eerste 90 minuten persoonlijke verzorging zelf inkopen.

Langdurig
In deze variant wordt ook voorgesteld om persoonlijke verzorging bij een indicatie van minder dan zes maanden niet meer te vergoeden. Hiermee wordt de steun werkelijk gericht op langdurige zorg. Zolang de zorgvraag van relatief korte duur is, zouden mensen dan een beroep moeten doen op de eigen omgeving of eigen middelen.

Intensief

Verblijf in een verzorgings- of verpleeghuis wordt volgens het voorgestelde plan alleen vergoed bij een intensieve zorgbehoefte. Naar schatting verblijven er 60.000 mensen in een verzorgings- of verpleeghuis die met extramurale zorg ook thuis kunnen wonen. Zouden zij dat doen, dan levert dit een besparing op woonkosten, overhead en dagbesteding in de instelling op. De besparing gaat dan wel deels weer verloren aan extra huurtoeslag. Voor mensen op wie deze maatregel betrekking heeft, zou het betekenen dat zij zelf hun woonlasten betalen, maar niet meer de hoge eigen bijdrage voor intramurale zorg.

Zwakbegaafden
Zorg voor verstandelijk gehandicapten zou er volgens deze varaint alleen nog zijn voor mensen met een IQ onder de zeventig. Nu ligt die grens in Nederland nog op 85. Dat betekent dat ook zwakbegaafden met problematiek als een beperkt sociaal aanpassingsvermogen recht op zorg hebben. Dit is een sterk groeiende groep binnen de gehandicaptenzorg. Het vervallen van deze zorg zou onder andere 2500 mensen met gedragsproblematiek treffen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Foto:ANP/Valerie Kuypers

7 REACTIES

  1. Dit is nu een voorbeeld waarvan zelfs de PvdA zegt dat bezuinigen de komende jaren pijn gaat doen. Ik ben bang dat er nog veel meer over ons heen zal komen wat men graag over 6 juni heen tilt.
    De partijprogramma’s buitelen over elkaar heen als het gaat om miljarden te bezuinigen, alleen blijft de invulling daarvan vaag. Eerst mag de burger braaf komen kiezen en dan krijgen we de ene na de andere bezuiningsgolf over ons heen…
    Enige optie: kies op 6 juni met je verstand een partij die wil opkomen voor de specifieke doelgroep.

  2. Lees alle reacties
  3. Wanneer worden wij zorgbehoevende wakker, de politiek ziet ons al jaren als sluitpost op de begroting. Wij zijn een partij die niet terug slaat, we roepen wel dat het zo niet kan maar daden blijven achterwegen. De belangeverenigingen zoals ANGO en Per Saldo praten totdat ze een ons wegen, maar tot resultaat leidt het niet. Als wij gehandicapte en zorgbehoefttige ALLEMAAL eens elke eerste maandag van de maand naar Den Haag gaan, we komen er niet omdat heel Nederland dicht zal staan. Maar naar drie maanden wordt er naar ons geluistert, en krijgen we een stem. dieren hebben een beter leven als mensen, zij mogen nog 4x per dag uitgelaten worden, wij mensen moeten blij zijn met een keer oper week, en ook een keer per maand scoort ook nog goed. Mantelzorger werken zich al een slag in de rondte, maar nooit is het genoeg. Een gevangenen mag elke dag gelucht worden, hebben recht op een eigen cel, en krijgen dagbesteding aangeboden. Mensen die nog nooit een vlieg kwaad hebben gedaan, altijd netjes hun belasting en rekeningen betaalt hebben liggen met 4 mensen op een zaal met een plankje boven hun bed voor hun eigen spullen. wassen is ook al niet meer nodig, we hebben doekjes waarmee we mensen wassen en zo geen water meer zien, dit natuurlijk allemaal in het belang van de patiënt!! Wanneer komt iemand op het idee dat mensen die ziek worden een last zijn voor de samenleving, dus opruimen die boel of vast op bed en de sleutel weggooien. De banken krijgen miljarden, wat is een waardig mensen leven waart? Ik heb 24 jaar geleden door andermans fout een hoge dwarsleasie opgelopen, het ziekenhuis deed er nog een schepje boven op door de foto’s niet goed te beoordelen, maar IK lig nu 24 uur per dag op bed met veel pijn . in deze 24 jaar heeft het leven van mijn man en mij uit vechten bestaan voor een menswaardig leven, maar over 2 maanden moet ik weer een nieuwe intake en wij zijn al weer gestrest voor wat er komen gaat. Het zorgkantoor vertelde mij al als ik de zelfde zorg kreeg toegekent ik 7.000,00 euro in moest leveren omdat ze het dan onder zouden brengen in een zorgzwaarte pakket. Dus net zoveel zorg maar door een andere naam wordt er gigantisch bezuinigd. ANGO, Per Saldo, en welke andere belange verenigingen steun ons eens echt en ga de strijd aan met deze oneerlijke bejegening van mensen met zorg.

  4. Allereerst ben ik erg benieuwd of degenen die deze maatregelen voorstellen, persoonlijk te maken hebben, of gehad hebben met persoonlijke verzorging.
    Ik zeg dat vanwege de gemakkelijkheid waarmee men de zorg wil gaan uitbesteden bij buren/vrijwilligers enz. Men beseft niet wat het inhoudt voor iemand die buiten zijn/haar schuld om ziek wordt/afhankelijk wordt van zorg, hoeveel moeite dat kost om uit de kleren te gaan voor alle hulpverlening die jou daarmee komt helpen.
    Rijdt je in de stad voor je boodschappen, kom je allerlei mensen tegen die jou verzorgen, allerlei handelingen moet uitvoeren om jou en onder de douche te helpen/inde kleren te krijgen, zalf en/of medicatie/injecties toe te dienen om ervoor te zorgen dat jij in staat bent om inderdaad zelf een paar boodschappen te gaan doen. En dit zou dan jouw buurman/buurvrouw over moeten gaan nemen? ik denk het toch niet.. je wilt toch niet door nog meer verschillende mensen geholpen worden, alvorens je dag begint! De dag is altijd al half om, voordat je überhaupt iets anders kan gaan doen… tot de volgende zorgmomenten.
    Dat wil men nu gaan korten door inderdaad buren enz in te zetten en/of 90 minuten zorg zelf gaan laten betalen per week? Vergeet men niet dat je al een eigen bijdrage betaald die afhankelijk naar inkomen berekent wordt! Vergeet men niet dat een zieke/gehandicapte de laatste jaren al volkomen uitgekleed zijn wat zorg aangaat en wat eigen bijdragen betreft!
    En men beredeneert het zo krom, zet deze dingen maar naast elkaar.. thuiszorg moet minder door professionelen gedaan worden, maar gelijkertijd moeten er minder mensen in zorg/verpleeghuizen komen, die moeten “MET HULP’ langer thuis blijven wonen!
    Ben ik nu gek, en spreken deze maatregelen elkaar niet faliekant tegen!
    Eerst zorgvermindering.. grote financiële drempels oprichten, en gelijkertijd minder mensen opnemen in verzorging/verpleeghuizen!
    Weet je… men rotzooit de laatste jaren maar wat aan in de zorgsector.. en niet alleen voor zorgvrager, zeker ook voor zorgverlener.
    Het ene jaar dit, volgende jaar dat.. en niets wordt langer uitgeprobeert om zo een beter inzicht in een bepaalde aanpak te krijgen.
    Als je er lijfelijk mee te maken hebt, heb je op dit moment slapeloze nachten, want weet je echt niet wat er boven je hoofd hangt.
    Dubbele straf.. en ziek/gehandicapt en men plukt je finacieel helemaal kaal of je kan niet eens meer hulp krijgen, simpel omdat je die 90 minuten niet zelf betalen kan.
    Zolang er in dit land nog zoveel subsidie aan doelen gegeven worden, om een goede naam te hebben binnen europa.. moet men zich doodschamen als men deze maatregel opnieuw bij deze groep mensen gaat uitvoeren.
    Die raketten/prachtige spoortunnels/ niet te vergeten, nog steeds riante bonussen/ nieuw meubilair bij de overheid in de kantoren, zodra er een nieuwe leiding op een afdeling komt.. ( eigen ervaring) tot aan de lampen toe.. dan kiest men eerst maar eens zulke posten.
    Nederland wordt een land wat alleen voor werkende mensen die gezond zijn, nog aantrekkelijk is, die worden beloond met extra’s, maar zodra je daadwerkelijk ziek/gehandicapt wordt, wordt je letterlijk afgeserveerd.
    Te veel om dood te gaan , maar te weinig om van te leven.
    Dat is de uitkomst van de zorg in Nederland.

  5. Beste Saskia,
    Informeer je eerst eens heel goed over deze materie/wereld, voordat je zo’n onzinnige reactie schrijft.
    Het lijkt mij dat je totaal niet bekend bent met de wereld waar mensen door beperkingen, ouderdom, afhankelijk zijn van (professionele)anderen.
    In mijn jarenlange ervaring als ouderenadviseur kom ik dagelijks tegen dat clienten tot het uiterste gaan voordat ze een beroep doen op de AWBZ, zowel voor intramurale als extramurale professionele inzet. D.w.z. zo lang mogelijk hun zelfstandigheid, regie over hun leven willen behouden, zonder professionals. Men roept eerst de hulp in van hun directe omgeving Indien dit niet (meer) mogelijk is, pas dan wil men , met moeite, een beroep doen op de AWBZ-mogelijkheden. Immers er is dan een zodanige ingrijpende situatie ontstaan, dat de noodzaak daar is. Bovendien krijgt men pas een AWBZ beschikking toegekend als er een pricaire situatie is. De criteria zijn de laatste tijd behoorlijk aangescherpt.

  6. Sociaal ben je en wordt je niet, dat is niet iets wat men aanleert, maar van thuis meekrijgt.
    in deze harde maatschappij zijn de mensen mnder sociaal voelend, ouderen hebben geen netwerken meer, kinderen overver, buren evenoud, iedereen aan het werk en kunnen dus geen mantelzorg meer geven. Mantelzorgers zijn ook al veel overbelast.
    Dure professionals? wie kiest er nog voor om dit werk te leren en te doen? en zo goed betaald dit werk niet , de zorg loopt nog steeds achter bij het bedrijfsleven in loon.
    Ik zie de zorg steeds meer afglijden naar zorgverlenen aan mensen die het kunnen betalen, de rest valt dan inderdaad tussen wal en ’t schip.

  7. Ben ik nou de enige die wel wat ziet in deze versoberingen? Laten we de shake out van professionals verstandig aanpakken, maar een beetje meer eigen verantwoordelijkheid voor het oplossen van problemen kan misschien geen kwaad. Familie en omgeving zijn vaak beter en goekoper in staat om zorg- of welzijnsproblemen op te lossen dan complexe organisaties met dure professionals. Worden we direct ook weer wat socialer omdat we meer op elkaar aangewezen zijn. Met veel begrip voor schrijnende gevallen die tussen wal en schip kunnen gaan vallen, zie ik ook voordelen in de noodzakelijke bezuinigingen.

  8. Waarom heeft men dit niet eerder met de bankenwereld gedaan? Beneden de zoveel % niet functioneren of te veel durf belegging, alles vorderen als DNB ipv extra miljarden in stoppen.
    Ben je oud, hele leven gewerkt, krijg je te maken met slijtages, kan je geen zorg meer inkopen/krijgen. Geld is op.
    Ondertussen worden er miljarden in de wapenindustrie gepompt, JSF kopen die nog op de tekentafel ligt, wat te denken van onze militairen missies….
    Het lukt mij niet meer om uit te leggen aan mijn oude Opa. Hopelijk kan hij straks een vergoeding krijgen voor zelfdoding, scheelt de staat weer extra kosten.
    Waar gaat onze verzorgingsstaat heen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.