Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verscherpt toezicht voor thuiszorgorganisatie Lida

Thuiszorgorganisatie Lida in Amsterdam is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onder verscherpt toezicht gesteld. Lida is een van de onderzochte zogenoemde “niet- jaardocumentplichtige” thuiszorgorganisaties, die al eerder op de vingers is getikt. Het gebrek aan deskundigheid van de medewerkers leidt tot een hoog risico voor de zorg.
Verscherpt toezicht voor thuiszorgorganisatie Lida

Door Carolien Stam – De IGZ heeft de kwaliteit van zorg van Lida verschillende malen getoetst tijdens inspectiebezoeken. De kwaliteit van zorg is niet verbeterd, maar juist verslechterd. De IGZ heeft Lida daarom onder verscherpt toezicht geplaatst. Als de situatie niet snel verbetert, zal de Inspectie aan de staatsecretaris adviseren een aanwijzing te geven.

Contract
Lida is een zogenoemde ‘niet-jaardocumentplichtige’ organisatie. Voorheen werd thuiszorg alleen geleverd door thuiszorgorganisaties die op grond van de Wet toelating zorginstellingen (WTZi) en een contract met het zorgkantoor zorg in natura (ZIN) leverden. Nu zijn er ook thuiszorgorganisaties die op grond van een persoonsgebonden budget (pgb) of met particulier geld zorg leveren. Er zijn ook thuiszorgbureaus die als onderaannemer AWBZ-zorg leveren en bemiddelingsbureaus die zorg thuis leveren. Uit cijfers blijkt dat dit soort startende ondernemers in deze sector de afgelopen jaren flink is toegenomen.

Onder de maat
De inspectie keek tijdens haar bezoeken naar medicatieveiligheid, deskundigheid, en de aanwezigheid van verpleegkundige richtlijnen. Op al deze thema’s presteert Lida onder de maat en dat leidt tot een hoog tot zeer hoog risico voor de zorg. De Inspectie verzocht Lida een plan van aanpak op te stellen.

Kwaliteit
De reactie hierop van Lida was te laat en onvolledig. Reden voor een nieuw bezoek. De informatie die de IGZ tijdens en na dit bezoek ontving was onvoldoende. In juni bracht de IGZ weer een bezoek aan Lida. De IGZ constateerde dat de kwaliteit niet was verbeterd, maar juist was verslechterd. Reden voor de IGZ om Lida onder verscherpt toezicht te stellen.

Persoongebonden budget
Thuiszorg Lida biedt persoonlijke verzorging, verpleging, ondersteunende begeleiding, activerende begeleiding en huishoudelijke verzorging. De organisatie levert op dit moment uitsluitend zorg op persoonsgebonden budget (PGB) en op particuliere basis. Lida is werkzaam in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.

rapport van IGZ

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: IGZ

1 REACTIE

  1. Is het wenselijk en menselijk om alle particuliere thuiszorgbureaus door te lichten ongeacht hun grootte, een fout is zeer snel gemaakt en zolang men het idee heeft dat enkel de “grote” worden aangepakt spelen deze obscure clubjes met mensenleven en maken zij mensen die zo hard hulp en ondersteuning nodig hebben afhankelijk door het onthouden van deugdelijk informatie, zorg, personeel die gekwalificeerd moet zijn en fröbelen zij net zolang met cijfers om maar via PGB een allerbelabberdst “zorg” door de strot van hun slachtoffers heen te duwen.
    In Rotterdam -Zuid, Charlois, is zo’n bureau zonder welk vorm van een geweten hebbende al enkele jaren bezig mensen op te lichten en partnerorganisaties zand in de ogen te strooien.
    Hoe het mogelijk is………….omdat wij het gedogen!!!!!!!!!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.