Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verplichte meldcode voor kindermishandeling en huiselijk geweld

Het kabinet wil een verplichte meldcode invoeren voor instellingen die te maken kunnen krijgen met slachtoffers van huiselijk en eergerelateerd geweld, kindermishandeling en vrouwenbesnijdenis. Een meldcode geeft aan wat hulpverleners moeten doen bij vermoedens van deze vormen van geweld.
Verplichte meldcode voor kindermishandeling en huiselijk geweld

De ministers Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Hirsch Ballin (Justitie) en staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) kondigden dit voornemen aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Niet herkend
Nu worden veel gevallen niet gemeld of worden signalen van geweld of mishandeling over het hoofd gezien of niet herkend. De bewindslieden gaan ervan uit dat het aantal meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling zal toenemen als artsen en bijvoorbeeld medewerkers van de politie of kinderdagverblijven met een meldcode werken.

Houvast
Veel professionals weten niet goed hoe zij moeten handelen wanneer zij geconfronteerd worden met de gevolgen van geweld. Het wettelijk vastleggen van een verplichte meldcode moet de professionals meer houvast geven bij het signaleren, zo nodig melden en stoppen van geweld.

Kabinet Het kabinet ziet wel heil in een verplichte meldcode. De meldcode moet ertoe leiden dat er sneller wordt ingegrepen zodat het geweld stopt en het slachtoffer tijdig hulp krijgt. Hulpverleners die al met een meldcode werken, gaan volgens onderzoekers gemiddeld vaker tot actie over dan collega’s die niet over zo’n stappenplan beschikken.

Hoe verder

De bewindslieden geven in het najaar aan hoe ze de meldcode precies verplicht willen stellen. Daartoe spreken ze ook met koepel- en brancheorganisaties die ermee te maken krijgen.

Meldcode artsen

De belangenorganisatie van artsen, KNMG, presenteert donderdag een nieuwe meldcode voor kindermishandeling. Uitgangspunt daarin is voortaan ‘spreken, tenzij’ in plaats van het eerdere ‘zwijgen, tenzij’. De code vraagt een ‘actievere houding van de arts’ bij het melden van kindermishandeling.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.