Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen en verzorgenden vaker in adviserende rol

In steeds meer Nederlandse zorginstellingen adviseren verpleegkundigen en verzorgenden hun directie over het werk van deze beroepsgroep. Het aantal adviesraden is in het afgelopen jaar gegroeid met 11 procent. Dat meldt de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN.
Verpleegkundigen en verzorgenden vaker in adviserende rol

Vooral in de ziekenhuizen praat de professional via de verpleegkundige en/of verzorgende adviesraden (VAR’s) mee over de kwaliteit van zorg en de uitoefening van hun beroep. In de ouderenzorg is het aantal VAR’s in het afgelopen jaar gestaag gegroeid van 0,87 procent naar 1,2 procent. Alleen in de thuiszorg is het aantal raden het afgelopen jaar teruggelopen, onder meer door reorganisaties en bezuinigingen binnen de organisaties.

Kwaliteit
Een VAR is een adviescollege van verpleegkundigen en/of verzorgenden. Het college adviseert directies en raden van bestuur van zorginstellingen over het werk van verpleegkundigen en verzorgenden: de zorg voor patiënten of cliënten. Het college praat mee over de kwaliteit van zorg en beroepsuitoefening.

Fusies
Op het moment zijn er 122 zorginstellingen in Nederland met een VAR. Recente fusies van organisaties hebben ervoor gezorgd dat het aantal VAR’s minder snel is gegroeid dan in de jaren daarvoor. Het aantal verpleegkundigen en verzorgenden dat vertegenwoordigd wordt door een VAR, is daardoor wèl gestegen, aldus V&VN.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.