Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Verontwaardiging over bezuinigingen minister Schippers

Verenigingen en belangenorganisaties die door de bezuinigingsmaatregel van minister Edith Schippers worden getroffen, hebben verontwaardigd gereageerd. Het nieuwe beleid van VWS is gericht op samenwerking. Volgens Schippers kunnen de 200 patiënten-, gehandicapten- en ouderenorganisaties veel effectiever en efficiënter werken.
Verontwaardiging over bezuinigingen minister Schippers

Schippers wil 220 miljoen euro bezuinigen op het subsidiebeleid van VWS. Patiënten- en gehandicaptenorganisaties worden gekort, ouderenorganisaties krijgen niks meer.

‘Ouderenbonden wordt de nek omgedraaid’, stelt woordvoerder Wim van Minnen van ouderenorganisaties als de Unie KBO en PCOB, die gezamenlijk een achterban hebben van ongeveer 600.000 leden. ‘Binnen twee jaar wordt de subsidie, waarop al eerder veel is bezuinigd, teruggedraaid naar nul. Dat betekent dat wij het geluid van de ouderen niet meer kunnen laten horen in het politieke en maatschappelijke debat’, zegt Van Minnen.

PGB

Per Saldo, vereniging van houders van een persoonsgebonden budget (pgb), krijgt 40 procent minder subsidie. Dat komt volgens de vereniging als ‘een donderslag bij heldere hemel’. ‘Juist op het moment dat er samen met het ministerie over een intensivering van onze functie wordt gesproken, komt dit over als een onbegrijpelijke en onacceptabele maatregel.’

Mond snoeren
‘De overheid probeert met de bezuiniging op patiëntenorganisaties haar criticasters de mond te snoeren’, vindt Ad Poppelaars, directeur van de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad. ‘Voor onze mensen op lokaal niveau die belangen van patiënten en cliënten behartigen wordt het moeilijk om het beleid nog te beïnvloeden,’ zegt de directeur.

Macht

‘Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zegt aan de ene kant patiëntenorganisaties heel belangrijk te vinden. Aan de andere kant bezuinigt ze er enorm op’, zo reageert de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties NPCF. Volgens de NPCF dreigen de machtige partijen binnen de gezondheidszorg, de artsen en zorgverzekeraars, nog meer macht te krijgen nu de patiëntenorganisaties het onderspit delven.

Beperking

‘Mensen met een verstandelijke beperking worden als geen ander zwaar getroffen door alle bezuinigingsmaatregelen van dit kabinet’, vindt de LFB een belangenvereniging door mensen met een verstandelijke beperking. ‘Naast de bezuinigingen op de AWBZ, de sociale werkvoorzieningen en de Wajong heeft de LFB van het ministerie te horen gekregen dat haar subsidie in drie jaar tijd wordt afgebouwd tot slechts 10 procent van het huidige budget.’

Krachten bundelen
De minister en de staatssecretaris vinden de bundeling van krachten van patiënten- en gehandicaptenorganisaties noodzakelijk. ‘Professionelere organisaties van een voldoende grote omvang kunnen met minder, maar doelgerichtere subsidies blijven opkomen voor hun leden.’ aldus Schippers Veldhuijzen van Zanten in hun brief aan de Tweede Kamer.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/VWS/APS/Foto: Stock.xchng

5 REACTIES

 1. ik vint dat ze beter opmoeten leten aan wie ze het bgb geven en niet aan jan en alleman
  laat ze het aleen nog aan gehandicapten geven
  die het echt nodig hebben want van de gemeente krijgen ze ook niks
  en die groep mensen die gehandicapten thuis hebben word het nog zwaarder ik vint het schandalig wat de minister doet

 2. Lees alle reacties
 3. Ongelooflijk hoe in korte tijd alles afgebroken wordt, wat in tientallen jaren opgebouwd is, om de zwakkere te beschermen.
  En niet omdat er geen geld is. Dat is de grootste leugen van de laatste 30 jaar. Het geld wordt met bakkenvol liever weg gegooid in niet verdedigbare andere slechte zaken, zoals JSF vliegtuigen, schuldenlanden pamperen, buitenlandse oorlogen, gouden villa subsidies, graaicultuur en ga zo maar door.
  Ronduit schunnig.

 4. Eindelijk een minister die besluiten durft te nemen. Chapeau voor minister Schippers. Waarom heb je als je ouder wordt een belangenorganisatie nodig om voor je belangen op te komen. Hiermee worden alle ouderen over een kam geschoren en afgeschreven. Dat vind ik heel erg. Ouderen hebben veel meegemaakt en een heel leven geleefd en alleen op grond van hun leeftijd vinden groepen mensen dat ouderen een belangenorganisatie nodig hebben. Ik vind dit discriminatie van ouderen. Dat zou niemand moeten willen. Volwassenen hebben toch ook geen belangenorganisatie voor volwassenen. Patiënten en gehandicaptenorganisaties zijn er en blijven er. Alle mensen, jong en oud, kunnen aankloppen bij een organisatie met specifieke kennis en ervaring over hun ziekte c.q. beperking.
  Ik ben heel blij met het besluit van de minister.

 5. De bezuinigingen die deze overheid op de meest zwakke mensen in onze samenleving willen doorvoeren zijn verschrikkelijk en ons kabinet zou zich diep moeten schamen om zó met hun kiezers (én de mensen die niet kúnnen kiezen door hun beperking) zo te behandelen. Het wegwerken van de ouderenbonden én belangenorganisaties is (vrees ik) nog maar het begin om de Nederlandse bevolking monddood te maken. Het wordt tijd dat de burgers van Nederland massaal de straat opgaan om tegen dit regime in opstand te komen. Of worden ze dan ook neergeschoten? Overigens: Er is eigenlijk niets nieuws onder de zon. Vele jaren geleden werd verkondigd dat mensen met een beperking én ouderen “nutteloze eters” waren. Diegenen die de opdrachten uitvoerden verklaarden steeds “opdracht is opdracht” Nu heet dat “tja..zo zijn de voorschriften nu eenmaal”. En dan te bedenken dat deze bezuinigingen helemaal niet nodig waren als onze regering geen miljarden zou besteden aan nutteloze projecten en buitenlandse inmengingen. Beseft onze regering eigenlijk wel dat ze niet alleen dóór het Nederlandse volk werden gekozen, maar ook vóór die bevolking?
  De generatie die Nederland welvarend heeft gemaakt wordt nu zwaar afgestraft.

 6. Als de belangenverenigingen geen geld krijgen om voor de zwakkeren in de samenleving op te komen wie komt er dan voor hen op? Zeker niet de overheid want die pakt veel van hen af!!!
  Volgens mij moet de overheid ook nog kritischer naar zichzelf kijken. In mijn dorp bijvoorbeeld wordt een nieuw brandweerkazerne gebouwd. Ik vraag me af of het zo luxe en mooie uitstraling moet hebben terwijl in ons dorp we een vrijwillige brandweer hebben die dus niet standaard op de kazerne verblijft.
  Ik wordt er echt niet vrolijk van alle bezuinigingen maar ook steeds van de vele veranderingen waarin de overheid tijd en daarmee ook geld stopt…..
  Ik durf te zeggen dat het welzijn van de zwakkeren in de samenleving een flinke stap terug gaat! Of is DAT welzijn nieuwe stijl…………??????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.