Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veldhuijzen van Zanten: ‘Maatregelen pgb verstandig, maar pijnlijk’

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid denkt dat veel mensen die nu nog een beroep doen op het persoonsgebonden budget (pbg), zullen afvallen door de nieuwe afspraken in het vrijdag naar buiten gebrachte Lente-akkoord. Ze spreekt van verstandige maatregelen, die op sommige plekken nog wel pijn zullen doen.
Veldhuijzen van Zanten: ‘Maatregelen pgb verstandig

In het Lente-akkoord hebben VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie afgesproken om in 2013 en 2014 15 miljoen euro extra uit te trekken voor de aanpak van fraude met het pgb. De minister zegt het belangrijk te vinden dat niemand meer zomaar pgb-geld op de rekening gestort krijgt, maar dat een zorgplan moet worden ingediend.

Winst
Ook ziet ze het als winst dat nieuwe pgb-aanvragers eerst een jaar zorg in natura krijgen. Daarna zou pas bekeken moeten worden of voor verdere zorg een pgb nodig is. Deze regel geldt niet voor gehandicapte en chronisch zieken bij wie duidelijk is dat ze langdurig zorg nodig zullen hebben.

Vergoedingsregeling
Daarnaast vervalt de door Veldhuijzen van Zanten ingestelde vergoedingsregeling voor mensen die meer dan 10 uur zorg nodig hebben. Mensen die alleen begeleiding nodig hebben en geen zorg, moeten voortaan wel minstens 10 uur begeleiding hebben om voor een pgb in aanmerking te komen.

Bron: ANP / Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.