Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veldhuijzen van Zanten dubt over IQ-maatregel

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) worstelt met de maatregel om licht verstandelijk gehandicapten met een IQ tussen de 70 en 85 geen recht meer te geven op AWBZ-zorg.
Veldhuijzen van Zanten dubt over IQ-maatregel

Ze stelde de in het regeerakkoord opgenomen maatregel deze zomer een jaar uit. Donderdag gaf ze in de Tweede Kamer aan dat ze nog steeds bezig is te verkennen hoe ze deze maatregel op een nette manier kan uitvoeren. ‘Ik heb het een jaar uitgesteld omdat ik verder wil bestuderen hoe deze maatregel op een prudente manier kan worden uitgevoerd. Ik denk dat u daar voorlopig genoeg aan gehoord kan hebben.’

Onderzoek
PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert maakte daar uit op: ‘U vindt het dus moeilijk’. Waar Veldhuijzen van Zanten zei met de PvdA te willen optrekken bij het zoeken naar een oplossing, houdt Wolbert de boot af. ‘Als u met ons wilt samenwerken, dan weg ermee. Wij werken niet mee aan een maatregel die wij onwenselijk vinden en waar u mee moet ophouden.’

Beperkingen
De staatssecretaris gaf eerder al aan dat niet alleen het IQ bepaalt of iemand zorg nodig heeft, maar de beperkingen en problemen van iemand. De IQ-grenzen bepalen echter wel of iemand in aanmerking komt voor langdurige (AWBZ-)zorg.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.