Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Veldhuijzen blijft bij ingangsdatum wetswijziging Wmo

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten vindt de wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) per 1 januari 2013 haalbaar en verantwoord. Het gaat om een uitbreiding van gemeentelijke taken bij de begeleiding en een andere verdeling van de bestuurlijke verantwoordelijkheid. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil de wetswijziging liever een jaar later in laten gaan.
Veldhuijzen blijft bij ingangsdatum wetswijziging Wmo

Veldhuijzen van Zanten  schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer voorafgaand aan het debat over de wetswijziging. Met de decentralisatie van de begeleiding kan de gemeente volgens de staatssecretaris thuiswonende mensen met een beperking beter ondersteunen. ‘Ze zijn zo beter in staat om een maatwerkoplossing te bieden, er wordt gekeken naar de domeinen wonen, werk en welzijn en ook het sociale netwerk van de burger wordt er bij betrokken’, aldus de staatssecretaris in haar brief.

Vraagtekens
Niet alleen de VNG, maar ook een aantal fracties in de Tweede Kamer zetten vraagtekens bij de haalbaarheid van deze decentralisatie per 2013. De gemeenten maken zich zorgen over de de financiële afhandeling, het borgen van de gegevensuitwisseling en het tekort aan tijd voor de noodzakelijke bestuurlijke processen.

Onzeker
De staatssecretaris heeft een bestuurlijk overleg gehad met de VNG en stelt dat de vereniging het eens is met de wetswijziging, maar ook onzeker over de uitkomsten van het debat over dit wetsvoorstel in de Tweede Kamer. ‘De gemeenten maken zich met name zorgen of de beleidsvrijheid die gemeenten nodig hebben om mensen adequaat te compenseren binnen de financiële randvoorwaarden overeind blijft.’

Verantwoord
Als er niet snel duidelijkheid komt over de gevolgen van de parlementaire behandeling, het financieel arrangement en de gegevensuitwisseling, dan vindt de VNG de decentralisatie per 2013 niet verantwoord, zo bleek uit het overleg.

Inspanning
De staatssecretaris heeft de VNG beloofd dat de uitwisseling van gegevens tussen gemeenten, zorgkantoren, aanbieders, CIZ en CAK voor ingang van de wetswijziging goed geregeld is. Ze blijft bij de ingangsdatum 1 januari 2013. ‘Gemeenten zullen een forse inspanning moeten leveren om de nieuwe taken als gevolg van de decentralisatie zorgvuldig over te nemen. Gemeenten zullen die verantwoordelijkheid ook moeten nemen, ongeacht of de decentralisatie plaatsvindt in 2013 of in 2014.’

Bron: Rijksoverheid/ANP-Photo

2 REACTIES

  1. Deze mevrouw van Zanten begrijpt het jammerlijk genoeg niet. Of ze wil het niet zien. dat is ook een herkenbare strategie in de politiek. Het verschuiven van een deel van de zorgmarkt naar de Gemeenten zal voor de clienten heel verdrietig aflopen. Immers het geld is niet geoormerkt en gemeenten zijn niet in staat het geld goed te beheren. het gaat in de grote pot en we zien wel wat we waaraan uitgeven. Vanuit een ivoren toren met de voeten van de vloer bedacht door mensen zonder kennis van zanten, ik bedoel zaken.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.