Veiligheid in gezinnen blijvend aandachtspunt voor wijkteams

Het signaleren van onveilige opvoedsituaties en het inschatten van veiligheidsrisico’s: voor veel zorgverleners uit sociale wijkteams een hele kluif. Anita Kraak van het Nederlands Jeugd Instituut geeft tips.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
veiligheid gezinnen
Foto: Adobe Stock

Uit gesprekken met Veilig Thuis en de Raad voor de Kinderbescherming die Zorg+Welzijn onlangs voerde, komt naar voren dat zorgprofessionals uit de wijkteams zich niet altijd goed raad weten met signalen van onveiligheid in gezinnen. In een stad als Utrecht zijn er speciale buurtteams voor gezinnen, maar in veel andere (vooral kleinere) gemeenten is dat niet het geval. Ook het Nederlands Jeugd Instituut weet tegen welke uitdagingen sociaal professionals aanlopen in gezinnen: vooral het signaleren, inschatten van risico’s en bespreekbaar maken van mogelijke onveilige situaties kan beter. ‘Laten we voorop stellen dat het ook gewoon heel erg lastig ís’,

0
248

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.