Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel werknemers in zorg overwegen ander werk

Steeds meer werknemers in de zorg overwegen een baan buiten de sector. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van vakbond Abvakabo FNV naar het imago van werken in de zorg. Werknemers in de zorg zijn een stuk minder tevreden dan een jaar geleden, concludeert de bond.
Veel werknemers in zorg overwegen ander werk

Nu overweegt 58 procent van de werknemers wel eens een andere baan buiten de zorg te zoeken. In 2009 was dat nog 51,7 procent. Toch krijgt het werken in de zorg van de meesten nog steeds een voldoende. Maar het ‘rapportcijfer’ is wel iets lager dan een jaar geleden. Het aantal dat het cijfer 6 geeft, is toegenomen; het aantal dat een 7 geeft, is afgenomen.

Werkdruk
Over de betaling neemt de onvrede toe. Vond vorig jaar nog 64 procent dat werken in de zorg slecht betaalt, inmiddels is dat 71 procent. Werkdruk en bureaucratie worden ook vaak genoemd als negatieve aspecten van het werken in de zorg.

Voldoening
Het merendeel geeft wel aan trots of heel trots te zijn op zijn of haar werk. Als gevraagd wordt naar het meest positieve aspect van de zorg, dan het contact met de cliënten, de voldoening die zij uit hun werk halen en contact met collega’s genoemd.

Jongeren
Een grote meerderheid van de werknemers in de zorg onderstreept de noodzaak om jongeren voor de zorg te interesseren; in 2010 zelfs nog meer dan in 2009. Dit jaar vinden bijna alle respondenten (94 procent) dat arbeidsvoorwaarden verbeterd moeten worden om jongeren te interesseren voor een baan in de zorg. In 2009 was dit nog 87 procent.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Abvakabo FNV/ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.