Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel bezwaar tegen de nieuwe Jeugdwet

Aan de nieuwe Jeugdwet, die in 2015 moet ingaan, zitten volgens deskundigen nogal wat haken en ogen. Donderdag bespraken zij hun zorgen tijdens een hoorzitting met Kamerleden. Gemeenten worden verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Nu liggen die taken nog bij het Rijk, maar gemeenten kunnen beter maatwerk leveren, is de gedachte. Wat zijn de bezwaren tegen de wet?
Veel bezwaar tegen de nieuwe Jeugdwet
Foto: ANP Photo

Psychische zorg voor jongeren is een heet hangijzer. De jeugd-ggz wordt uit de zorgverzekering gehaald en komt onder regie van de gemeente. Psychiaters en psychologen zijn bang dat jongeren daardoor niet of te laat de noodzakelijke zorg krijgen, zo schreven zij eerder aan de Tweede Kamer. ‘Het is niet langer een verzekerd recht maar afhankelijk van de gemeente.’

Verschillen

Artsenfederatie KNMG: ‘Het wetsvoorstel heeft geen aandacht voor integrale medische zorg, zelfs geen plaats voor de jeugdarts, maar verschuift wel de jeugd-ggz naar de gemeente.’ KNMG vreest eveneens dat er verschillen ontstaan, dat je in de ene gemeente beter af bent dan in de andere.

Psychische problematiek

Wat Defence for Children betreft, komen kinderen met psychische problemen er dan slechter vanaf dan kinderen met lichamelijke problemen. Die laatste groep krijgt nog wel automatisch zorg. En dat is ook nog eens stigmatiserend, zeggen psychologen en psychiaters. ‘Daarmee wordt de suggestie gewekt dat psychische ziekten vermijdbaar en te voorkomen zijn door preventie en goed ouderschap.’

Kosten

Gemeenten maken zich nog zorgen of de kosten niet de pan uit zullen rijzen. Ze willen wettelijk de mogelijkheid om in te grijpen als dat gebeurt. In ieder geval willen ze afspraken maken met huisartsen over hoe vaak zij jongeren doorverwijzen voor hulp. ‘Want gemeenten moeten uiteindelijk de rekening betalen’, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Kinderrechters

Kinderrechters krijgen volgens de nieuwe wet niet meer in het hele proces van een plaatsing in de gesloten jeugdzorg iets te zeggen. Dat is in strijd met verschillende verdragen, stelt jeugdrechtdeskundige Maria de Jong van de Universiteit Leiden. Verder krijgen kinderrechters geen invloed meer op waar een kind precies wordt geplaatst. ‘Armzalig geregeld’, vindt De Jong.

Bureaucratie

Verder zou de wet leiden tot meer in plaats van minder bureaucratie in de jeugdzorg en vrezen hulpverleners dat de kwaliteit van de jeugdzorg erop achteruitgaat. De Raad voor de Kinderbescherming is overigens wel enthousiast over de Jeugdwet, zo bleek donderdag. De Raad verwacht dat de rechter minder vaak zal hoeven ingrijpen in ouderlijk gezag. Staatssecretarissen Martin van Rijn van Volksgezondheid en Fred Teeven van Veiligheid en Justitie dienden de nieuwe Jeugdwet begin juli in bij de Tweede Kamer. Op 12 september is het Kamerdebat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.