Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel arbeidsongeschiktheid in de zorg

De arbeidsongeschikten die zich melden bij uitkeringsinstantie UWV, komen vooral uit de zorg. Zorgverleners doen veel vaker een beroep op arbeidsongeschikheidsregeling WIA dan verwacht. Dat meldt dagblad Trouw.
Veel arbeidsongeschiktheid in de zorg

Bij een analyse van de stijging van het aantal WIA-aanvragen springt de gezondheidssector eruit. Vorig jaar meldden zich bijna viermaal zoveel werknemers uit de zorg voor een uitkering voor gedeeltelijk of volledige arbeidsongeschiktheid dan was voorspeld. Met 6100 aanvragen scoort de sector hoger dan welke bedrijfstak ook, aldus de krant.

Taakverzwaring
Het kenniscentrum van het UWV kan de stijging niet precies verklaren, maar denkt dat een mogelijke oorzaak in de taakverzwaring van de zorg ligt. Ook is denkbaar dat door efficiëntiemaatregelen die op grote schaal in de zorg zijn doorgevoerd, het moeilijker is geworden om werknemers met beperkingen een aangepaste werkplek te bieden, aldus de onderzoekers van het kenniscentrum.

Ziek
De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) regelt de uitkering voor mensen die zijn uitgevallen en na twee jaar nog zo ziek zijn dat zij (deels) niet meer kunnen werken. Het beroep op de WIA is sinds 2006 met 16 procent gestegen naar bijna 41.000 aanvraagen in 2009.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Trouw/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.