Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Vastbinden gaat toenemen in thuiszorg’

Dementerende cliënten lopen een grote kans frequenter te worden “gefixeerd” dan in het verleden het geval is geweest. Dat voorziet Innovatiekring Dementie (ID), zo meldt thuiszorgnieuws.nl.
‘Vastbinden gaat toenemen in thuiszorg’

Haaks
Deze ontwikkeling staat haaks op de huidige trend om mensen juist minder vaak vast te binden. De nieuwe wet “Zorg en dwang” die nu bij de Tweede Kamer ligt, beoogt ook dat mensen juist minder worden gefixeerd. Volgens Elly Duijf, directeur van ID werken de nieuwe regels averechts. Deze gelden straks namelijk ook in de thuiszorg, maar de verzorgende kan hier zelf een afweging maken. Gezien hun geïsoleerde positie zullen ze mogelijk eerder overgaan tot vastbinden. Zij snapt niet dat de regels zó zijn  opgesteld dat het fixeren in huis gemakkelijker wordt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Skipr / Foto: ANP Lex van Lieshout

4 REACTIES

  1. Het idee alleen al dat de ene mens de andere zonder de toestemming van de ander zijn bewegingsvrijheid beperkt door zulke maatregelen te nemen dat deze niet meer uit bed of stoel kan komen is vreselijk. Dat moeten we niet willen met elkaar en er niet aan mee werken.Het is en horrorbeeld.
    Heel goed dat Willie hier een grens trok en weigerde. Dan moet er een andere oplossing gezocht worden. Dat zal moeite kosten maar als we willen komt die oplossing er wel. Tenslotte staat de klantcentraal in de hulp.

  2. Lees alle reacties
  3. Maar als het bedhek niet omhoog zit is de kans dan niet veel groter op valpartijen? Hij kan daardoor makkelijker uit bed komen met de nodige risico’s. Dat zal ook wel de beweegreden zijn geweest van de huisarts.
    Het bedhek omhoog zal waarschijnlijk onrust veroorzaken en wat is dan de oplossing in genoemde sitiuatie?

  4. Willie, verpleegkundige in de wijk zei:
    Toen een huisarts mij opdracht gaf om (’savonds) bij een alleenwonende hoogbejaarde het bedhek omhoog te doen heb ik geweigerd.
    De man was die nacht ervoor gevallen (uit bed of in de gang tijdens het toiletbezoek… dat wet ik niet meer).
    Ik heb de betreffende huisarts duidelijk gemaakt dat bedhekken alleen omhoog kunnen/mogen als er continu toezicht in de buurt is. Na mijn avondzorg (nog voor 20 uur, omdat hij altijd vroeg naar bed ging) zou hij namelijk tot 10 uur de volgende dag alleen zijn.
    Dussss…. wie moet er nu goed nadenken…?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.