Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Van Rijn schuift met deadline inkoop jeugdzorg

Staatssecretaris Martin van Rijn heeft de deadline voor de contracten met jeugdzorgaanbieders verschoven naar 1 november 2014. Dat betekent dat de jeugdzorgaanbieders al op 1 augustus 2014 moeten weten welke gemeenten jeugdhulp bij hen gaan inkopen en voor welk budget.
Van Rijn schuift met deadline inkoop jeugdzorg
Foto: ANP XTRA

Dat is de uitkomst van het Algemeen Overleg over de Stelselherziening/Transitie Jeugdzorg tussen de Tweede Kamer en de staatssecretarissen Van Rijn (VWS) en Teeven (Veiligheid en Justitie). Niet duidelijk is welke maatregelen de staatsecretarissen willen nemen als de gemeenten hun deadline niet halen.

Transitiecommissie

In het Algemeen Overleg kwam de vierde rapportage van de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ) over de voortgang van de transitie jeugd. De TSJ constateert grote risico’s voor een verantwoorde transitie per 1 januari 2015.

Uit het rapport van de Transitiecommissie Stelselwijziging Jeugd blijkt dat de problemen van jeugdzorgorganisaties zich opstapelen. De Kinderombudsman luidt de noodklok >>

Financiële problemen

De TSJ is er niet gerust op dat alle gemeenten op tijd actie ondernemen om de toeleiding naar jeugdhulp vanaf 1 januari 2015 goed te organiseren. Van Rijn zegde toe dat VWS dit in de gaten houdt en gemeenten hierop zal aanspreken als dat nodig is. Ook wil VWS concrete ondersteuning aan gemeenten zal bieden. Van Rijn is bijvoorbeeld bezig met regelingen voor voorschotten en budgetgaranties voor gemeenten. Om te voorkomen dat een deel van het jeugdzorgaanbod verdwijnt vanwege financiële problemen van aanbieders van jeugdzorg.

Ontslaggolf

De SP maakte zich bezorgd over de ontslaggolf die de jeugdzorg over zich heen dreigt te krijgen vanwege de financiële problemen. Staatssecretaris Van Rijn zegde toe nog voor het zomerreces een brief over de arbeidsmarkteffecten in de jeugdzorg naar de Tweede Kamer te sturen.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

2 REACTIES

  1. Het lijkt mij dat VWS er zelf het grootste belang bij heeft geen gezichtsverlies te lijden bij de transities (jeugd)zorg en WMO.
    Ik begrijp dan ook niet waarom VWS niet harder trekt aan deze trajecten. Ze lijkt zelfs te vergeten dat in de zomer veel ambtenaren met vakantie zijn en de gemeentelijke organisaties dus niet meer aankan dan de noodzakelijke taken.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.