Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn schrapt 10 uursgrens pgb

Zo’n 45.000 mensen die per week minder dan 10 uur begeleiding hebben, behouden in 2014 hun persoonsgebonden budget (pgb), waarmee ze zelf hun zorg kunnen regelen. Het kabinet heeft dat besloten.
Van Rijn schrapt 10 uursgrens pgb
Foto: ANP Photo

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) schrapt de 10-uursgrens in het pgb. Hij komt zo tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer, die hoopte dat de bewindsman een alternatief kon vinden voor deze maatregel. Die was afgesproken in het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie in 2012 sloten.

Oneigenlijk gebruik

De hogere kosten die in 2014 door de ingreep voor het pgb moeten worden gemaakt (125 miljoen euro) wil Van Rijn onder meer opvangen door de opbrengst van fraudebestrijding en oneigenlijk gebruik terug te laten vloeien naar de pgb-regeling. Terecht, meent de staatssecretaris ‘omdat het geld dan alsnog bij mensen terechtkomt waar het in eerste instantie voor bedoeld was’. Becijferd is dat het gaat om een bedrag van ongeveer 40 miljoen euro.

Tarieven 2014

Verder worden de pgb-tarieven in 2014 niet verhoogd (60 miljoen) en voor nieuwe cliënten worden de tarieven voor niet-professionele zorg verlaagd (25 miljoen).

Houdbaarheid versterken

Van Rijn is blij met deze oplossing, die is gevonden in overleg met PerSaldo, de belangenvereniging van mensen met een pgb. ‘Met deze oplossing behouden deze mensen hun pgb en versterken we tegelijkertijd de houdbaarheid van de regeling.’ Hij hoopt verder dat de oplossing bijdraagt aan een positieve ontvangst van de totale plannen met het pgb in de Tweede Kamer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.