Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Van Rijn neemt zorgen van patiënten langdurige zorg niet weg’

Hoewel ze blij zijn met de verzachting van de bezuinigingen op de langdurige zorg, vinden patiënten-, gehandicapten- en seniorenorganisaties dat patiënten nog weinig zekerheid wordt geboden over wat er straks wel en niet mogelijk is. Staatssecretaris Van Rijn presenteerde onlangs de hervormingsplannen voor de langdurige zorg voor ouderen en chronisch zieken.
'Van Rijn neemt zorgen van patiënten langdurige zorg niet weg'
Foto: ANP Photo

De grootste kritiek van de CG-raad, Per Saldo, Anbo, Platform VG, MEE Nederland en NPCF is dat de inrichting van het nieuwe stelsel vooral door bezuinigingsdoelstellingen lijkt ingegeven. Gemeenten worden bijvoorbeeld verplicht om een PGB aan te bieden, maar er wordt bezuinigd op tarieven van de PGB’s en zorg in natura. ‘Van Rijn geeft met de ene hand en neemt met de andere’ aldus de belangenorganisaties.

Gemeenten

‘Zijn gemeenten wel voorbereid nu het tempo van de decentralisatie zo hoog ligt?’, vragen de belangenorganisaties zich af. Ze zijn blij met de uitstel van bezuinigingen op de dagbesteding, persoonlijke verzorging en thuishulp tot 2015, maar maken zich zorgen over de uitvoerbaarheid om gemeenten in één keer een hele groep te laten bedienen.

Wmo

De partijen zijn bang voor verwarring nu de thuisverpleging in de zorgverzekeringswet wordt ondergebracht terwijl de verzorging onder de Wmo valt. Als iemand bijvoorbeeld eerst verzorging nodig heeft, daarna een combinatie van verpleging en verzorging en vervolgens  alleen een verzorgingsvraag heeft, is onduidelijk wie wat financiert: de gemeente of de zorgverzekeraar? Bovendien vragen ze zich af of de kwaliteit van de verzorging in de Wmo voldoende geborgd is.

Inkomenspositie

Staatssecretaris Van Rijn wil dat mensen meer eigen verantwoordelijkheid nemen. ‘Maar dit kan alleen als de overheid dit ook mogelijk maakt’, schrijven de partijen. Een groot punt van zorg is de inkomenspositie van mensen met een beperking. Veel financiële compensatieregelingen voor hen gaan verdwijnen, al gaat het wel minder ver dan in het Regeerakkoord staat. De belangeorganisaties hopen dat gemeenten die straks meer vrijheid krijgen in het besteden van geld binnen het sociale domein, dit geld ten goede laten komen aan inkomensondersteuning, ook voor mensen in een instelling.

Positieve punten

Er is niet alleen kritiek. Dat de toegang tot AWBZ-instellingen wordt verruimd, is goed nieuws voor mensen met een verstandelijke beperking, vinden de organisaties. Net als de versoepelde toegang tot het verpleeghuis. Dat er aanzienlijk minder wordt bezuinigd op de huishoudelijke hulp, kan ook op goedkeuring rekenen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.