Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn gaat praten met personeel Sensire

Een aantal zaken rond het massa-ontslag bij de Achterhoekse thuiszorgorganisatie Sensire wordt verder bekeken, zo meldt Abvakabo FNV. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) gaat 26 augustus in gesprek met het personeel over de kwestie. De vakbond hoopt dat er dan concrete oplossingen komen.
Medewerkers van de Achterhoekse thuiszorginstelling Sensire lopen mee in een protestmars door Borculo.
Medewerkers van de Achterhoekse thuiszorginstelling Sensire lopen mee in een protestmars door Borculo. - Foto: ANP Photo

De vakbond heeft dit laten weten, naar aanleiding van een gesprek met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Sensire wil 800 vaste medewerkers en 300 tijdelijke thuishulpen ontslaan uit onzekerheid over nieuwe contracten met zeven gemeenten. Behalve zorgen over de gang van zaken bij Sensire is Abvakabo FNV ontevreden over de rol van het UWV dat vergunning verleende voor deze ontslagronde.

Schijnconstructies

De bond voorziet dat de door Sensire ingeslagen weg gevolgen gaat hebben voor de hele thuiszorgsector en vreest schijnconstructies. Ook Asscher gaf al aan dat het zaak is om ervoor te zorgen dat mensen niet via schijnconstructies worden gedwongen voor veel minder geld hetzelfde werk te doen.

Contracten

Per 2015 wil het kabinet veel veranderen in de langdurige zorg. Asscher gaf eerder aan dat het budget komend jaar nog vrijwel gelijk is, waardoor het werk grotendeels behouden zal blijven. Hij verwacht dan ook dat gemeenten voor 2014 contracten sluiten met thuiszorgorganisaties.

Belangrijke dag

Abvakabo FNV noemt 26 augustus een belangrijke dag voor de thuiszorg en rekent erop dat er dan concrete oplossingen aan de orde komen. ‘Het is schandalig dat op dit moment thuiszorgmedewerkers op straat worden gezet of gedwongen worden onder slechtere arbeidsvoorwaarden het werk voort te zetten. En dat in de wetenschap dat het geld en het werk in de thuiszorg het komende jaar blijft.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.